Thumbnail
Ζητά συνδρομή του ΟΟΣΑ για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «που δεν τόλμησαν άλλοι»

του Γιώργου Αλεξάκη

Υμνολογώντας την εμπειρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε «συνταγές» τονωτικές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υποδέχτηκε χτες τον επικεφαλής του οργανισμού, Α. Γκουρία, στην Αθήνα, γνωστοποιώντας τη μονιμοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της σχεδίου, που θα κάνει την Ελλάδα «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, αν και οι συγκεκριμένοι άξονες του σχεδίου αυτού παραμένουν άγνωστοι, καθώς η συγκυβέρνηση αρνείται να γνωστοποιήσει το παραμικρό, εντούτοις η συνδρομή του ΟΟΣΑ προϊδεάζει για το αντιλαϊκό τους περιεχόμενο. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει κατά καιρούς εισηγηθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός - Παιδεία, Υγεία, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κ.ά. - θεμελιώνονται στη βάση της πλήρους ανατροπής κεκτημένων του λαού. Τέτοιο αντιλαϊκό περιεχόμενο, όπως τονίζει το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, είχε και η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που κατακεραύνωνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταφύγει σήμερα σε αστείες δικαιολογίες πως επρόκειτο για «εργαλειοθήκη της κυβέρνησης, όχι του ΟΟΣΑ»!

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Α. Γκουρία τον «πιο χρήσιμο άνθρωπο σήμερα στην Ευρώπη», καθώς ζητούμενο για την ΕΕ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, όπου ο ΟΟΣΑ έχει να επιδείξει περγαμηνές. Επέκρινε την ΕΕ επειδή, «σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη συνταγή της λιτότητας, γι' αυτό το λόγο αντί να την επιλύσει, τη βάθυνε ακόμα περισσότερο, υποθηκεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της».

Ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ο οργανισμός εκείνος που σε συμφωνία με τη συγκυβέρνηση θα καταρτίσει μία λίστα μέτρων για την εξασφάλιση της (καπιταλιστικής) ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μέτρα που θα αντικαταστήσουν το τοξικό μέρος του μνημονίου, το περίφημο 30%.
Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε και η σύσταση μόνιμης κοινής επιτροπής συνεργασίας, «που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα».

«Αποφασίσαμε να έχουμε στενή συνεργασία και τη βοήθεια του ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και την εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Πολύ σύντομα θα μεταβώ στο Παρίσι, όπου θα έχω την ευκαιρία να επισημοποιήσω αυτή τη σχέση συνεργασίας και να δούμε συγκεκριμένες πτυχές για το πώς προχωράμε σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας τον Α. Γκουρία ότι «βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιστρέψουν αυτή την εικόνα την αρνητική για την Ελλάδα».

Εργαλεία για κέρδη και ανταγωνιστικότητα

Από την πλευρά του ο Α. Γκουρία ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, ώστε να μείνει εκτός της διαμάχης για το μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ. Ετσι, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΟΟΣΑ προσφέρει την «εμπειρία» του όπου του ζητηθεί, ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα «για να της υποδείξει τι οφείλει να πράξει» αλλά για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, να την ενημερώσει για το πώς αντιμετωπίζουν άλλα κράτη τα ίδια προβλήματα και να θέσει υπόψη της τα μέσα αντιμετώπισής τους, είτε αυτά αφορούν στο φορολογικό σύστημα, είτε στην πάταξη της διαφθοράς, είτε στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ο Α. Γκουρία δεν έκρυψε ότι στόχος της συνεργασίας δεν είναι άλλος απ' την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα και διαμήνυσε: «Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ για να στηρίξει τη διαρθρωτική προσαρμογή, κάποια απ' τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο, δεν φέρνουν αποτελέσματα αμέσως, όταν μιλάμε για Παιδεία, καινοτομία, φορολογία, διαφθορά, δικαιοσύνη, κοινωνία, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας (...) Ομως αυτοί είναι τρόποι προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει ανάπτυξη».

Η αλήθεια για τον ΟΟΣΑ

Αλήθεια, αυτός ο οργανισμός δεν είναι που συνεργάστηκε με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας; Ο ίδιος ο Τσίπρας, πριν ένα χρόνο (σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου), δεν χαρακτήριζε τα μέτρα που πρότεινε ο ΟΟΣΑ σαν «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»; Και τώρα τι λέει; Ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ δεν θα γίνει στη βάση της συνεργασίας του Οργανισμού με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά στη βάση της λαϊκής εντολής (ΖΟΝΓΚ!!!).

Δηλαδή ο ΟΟΣΑ το 2014 ήταν «μαύρη βίβλος του νεοφιλελευθερισμού» και το 2015, επειδή έτσι τον βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι φίλος του λαού;

Ο ΟΟΣΑ δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αλλάζει. Και δεν υπάρχει λόγος να καταθέσει κανείς τις ελπίδες του σε όσους του λένε ότι και ο ΟΟΣΑ αλλάζει. Προεκλογικά η Ευρώπη άλλαζε επίσης κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ακόμα πιο καθαρά φαίνεται ότι η ΕΕ δεν αλλάζει. Οι ιμπεριαλιστές και οι συμμαχίες τους με καμιά φόρμουλα δεν γίνονται φίλοι του λαού. Είναι εχθροί του, όπως και όσοι τους παρουσιάζουν στο λαό σαν «αρνάκια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

security
ΕΟΠΠΕΠ: Βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιστοποίησης "Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας" 4ης Περιόδου 2024 - Πόσοι τις πέρασαν
Σε αυτή την εξεταστική περίοδο δήλωσαν συμμετοχή 967 υποψήφιοι και ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις Εξετάσεις Πιστοποίησης 910.
ΕΟΠΠΕΠ: Βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων πιστοποίησης "Προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας" 4ης Περιόδου 2024 - Πόσοι τις πέρασαν
panelladikes (3).jpg
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Οι αλλαγές για τους φετινούς υποψήφιους και 4 σημεία SOS που πρέπει να προσέξουν
Το χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 και οι αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Οι αλλαγές για τους φετινούς υποψήφιους και 4 σημεία SOS που πρέπει να προσέξουν