Tην Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις εγγραφής πρωτοετών φοιτητών, επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2023. Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2023 του Υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις πρώτες αλλά και τις συνολικές προτιμήσεις των υποψηφίων στην επιλογή σχολών, οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Παιδαγωγικές και οι Πολυτεχνικές σχολές ήρθαν για ακόμη μια φορά πρώτες στις προτιμήσεις των νέων. Το ίδιο έγινε και με τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Οι διορισμοί στα σχολεία φαίνεται ότι «συγκίνησαν» τους υποψήφιους αφού περίπου 1 στους 5 δήλωσε στο μηχανογραφικό του, το τμήμα των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης αλλά και το αντίστοιχο τμήμα του Βόλου αλλά και όλες τις σχολές που σχετίζονται με την εκπαίδευση.
Ωστόσο μια ματιά στις επιλογές των φετινών επιτυχόντων αποκαλύπτει νέες τάσεις. Τμήματα Ψυχολογίας, Πληροφορικής, Χημείας και Κοινωνικών Επιστημών βρέθηκαν στην κορυφή των επιλογών, ενώ αντίθετα, τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής έμειναν εκτός της φετινής κούρσας των πιο δημοφιλών.
Το 2023 οι υποψήφιοι επιλέγουν βάσει περιοχής, αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων και δυνατότητας μετεγγραφών.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις νέες δυναμικές στις επιλογές των υποψηφίων είναι τα τμήματα Ψυχολογίας και Χημείας.
Στην περίπτωση της Ψυχολογίας, η ζήτηση από τους υποψηφίους ήταν σαρωτική. Ακόμα και στην περίπτωση της Ψυχολογίας Φλώρινας, μιας νέας σχολής που ιδρύθηκε το 2019 και δεν έχει τα ίδια δικαιώματα -σχετικά με τη δυνατότητα μετεγγραφών- βρέθηκε στις πιο περιζήτητες σχολές με 2.184 προτιμήσεις. Η πιο δημοφιλής, που είναι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κατέγραψε 3.510 προτιμήσεις.
Αντίθετα, όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κότιος, εκπαιδευτικός σύμβουλος της Labora, στα τμήματα Χημείας η απόκλιση στις προτιμήσεις είναι μεγάλη με τους υποψηφίους να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο αν πρόκειται για νέα τμήματα ή παλιά.
Πράγματι, το Τμήμα Χημείας στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε 5.849 προτιμήσεις υποψηφίων, έναν εντυπωσιακό αριθμό, και ακολούθησε η Πάτρα με 5.551 προτιμήσεις στο μηχανογραφικό δελτίο. Αντίθετα, το Τμήμα στην Καβάλα κατέγραψε μόλις 1.119 προτιμήσεις
Πέρα από τις σχολές που στρατολογούν κάθε χρόνο της αφρόκρεμα των επιλογών των υποψηφίων (Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές ΕΜΠ) τα τμήματα Κοινωνικών Επιστημών και Πληροφορικής συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Αιγάλεω ξεχώρισε με 3.868 συνολικά προτιμήσεις.
Παράλληλα ξεχώρισε φέτος το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία. Το τμήμα ήταν ανοιχτό από τρία επιστημονικά πεδία (2ο, 3ο και 4ο) και κατέγραψε 7.131 προτιμήσεις.
«Σημαντικό στοιχείο στα παραπάνω είναι ότι απουσιάζουν από τις πρώτες 100 θέσεις σε προτιμήσεις (συνολικά και όχι μόνο σε πρώτες προτιμήσεις) τα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής τόσο στα κεντρικά όσο και στα περιφερειακά Ιδρύματα», σημειώνει ο κ. Κότιος σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ που εκπλήσσουν
Οι μαθητές που «σπάνε το κοντέρ» στις επιδόσεις με μόρια άνω των 19.200 δεν επιλέγουν αποκλειστικά δημοφιλείς σχολές, ούτε τις πρώτες του κάθε επιστημονικού πεδίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και φέτος με υποψηφίους με άριστες βαθμολογίες, οι οποίοι επέλεγαν σχολές ακόμα και των 12.000 μορίων, με βάση το αντικείμενο που τους αρέσει και όχι το πιο δημοφιλές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φιλολογία Θεσσαλονίκης με βάση εισαγωγής 13.994 μόρια. Ο πρώτος σε βαθμολογία που την επέλεξε είχε συγκεντρώσει 19.451 μόρια.
Την ίδια στιγμή, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Αθήνας με βάση εισαγωγής φέτος 16.240, ο πρώτος σε βαθμολογία συγκέντρωσε 19.660. Στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής με βάση 16.910 μόρια, ο πρώτος σε βαθμολογία επέλεξε να πάει στο Τμήμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με 19.590 μόρια.
5 ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Τμήμα | Προτιμήσεις | Βάση εισαγωγής |
Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) | 7.131 | 12.525 |
Χημείας (Θεσσαλονίκη) | 5.849 | 16.825 |
Ψυχολογίας (Αθήνα-Πάντειο Πανεπιστήμιο) | 3.510 | 17.520 |
Κοινωνικής Εργασίας(Αιγάλεω) | 3.868 | 16.190 |
Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκης) | 3.023 | 13.300 |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη