Πανελλήνιες: Οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά μάθημα από το 2012 έως το 2018
Η παρουσίαση των στοιχείων από το Alfavita στοχεύει στην ενημέρωση των φετινών υποψηφίων για τις διακυμάνσεις των επιδόσεων από το 2012-2018

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Το alfavita.gr με τη συνδρομή των καθηγητών Δημήτρη Παγκαλή και Αντώνη Γαβρίλη από το Φροντιστήριο Ορόσημο σας παρουσιάζει αναλυτικά τις βαθμολογίες των υποψηφίων στα Γενικά Λύκεια, σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά κατεύθυνση από το 2012 έως το 2018

Η παρουσίαση αυτή στοχεύει στην ενημέρωση των φετινών υποψηφίων για τις διακυμάνσεις των επιδόσεων τα τελευταία χρόνια ανά μάθημα και κατεύθυνση, οι οποίες βέβαια σχετίζονται με το βαθμό ευκολίας/δυσκολίας των θεμάτων. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα «μπούσουλα» για την κίνηση των βάσεων, καθώς αυτή προσδιορίζεται όχι αυτοτελώς, αλλά πάντα σε σύγκριση με τις επιδόσεις των υποψηφίων της προηγούμενης χρονιάς.

Πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό ότι ο αριθμός των εισακτέων (αυξημένος φέτος κατά 3.643 συγκριτικά με πέρσι), ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και οι τελικές προτιμήσεις των υποψηφίων όπως αποτυπώνονται στο μηχανογραφικό δελτίο είναι οι τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής.

Πολλοί υποψήφιοι ενδεχομένως να ανησυχούν για τις επιδόσεις τους σε μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά, η Φυσική ή τα Αρχαία. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χαμηλή βαθμολογία σε ένα μάθημα δεν καθορίζει την εισαγωγή τους ή όχι στη Σχολή προτίμησής τους καθώς υπάρχει η σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές: σε αυτά τα μαθήματα διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των υποψηφίων, κυρίως στα Μαθηματικά και τα Αρχαία, συγκεντρώνει βαθμολογίες 10-15 και κάτω από 10. 

Ενδεικτικά, το 83% των υποψηφίων από την Ομάδα Οικονομικών και Πληροφορικής που διαγωνίζονται στα Μαθηματικά Προσανατολισμού έγραψε το 2017 και το 2018 κάτω από 10. Επομένως, ένας χαμηλός βαθμός δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους φετινούς υποψηφίους. 

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τον καθηγήτη Δημήτρη Παγκαλή, με βάση τα στατιστικά στοιχεία «αν στο θετικό πεδίο έχουμε μείωση των άριστων και γενικότερα μείωση των επιδόσεων, η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει έως και τα 400-500 μόρια σε όλο το πεδίο, ρίχνοντας μάλιστα προς τα κάτω και τις Ιατρικές Σχολές.

Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, δεν αναμένονται μεγάλες διαφορές συγκριτικά με πέρυσι καθώς οι βάσεις αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα, με κατά τόπους αυξομειώσεις. Παρατηρούμε επίσης ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων που φτάνει τις 30.000, πολλοί υποψήφιοι με βαθμολόγια άνω των 10.000 μορίων δεν επιτυγχάνουν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πεδία, στα οποία οι εισακτέοι εισάγονται με 5.000 και 6.000 μόρια. 

Σημειώνεται ότι περίπου 35.000 είναι οι υποψήφιοι στο πεδίο των θετικών επιστημών (Πολυτεχνικές, Ιατρικές κτλ.) και 22.000 στο πεδίο των Οικονομικών/Πληροφορικής.

Τέλος, στο πεδίο σπουδών των Οικονομικών και της Πληροφορικής αναμένονται αυξομειώσεις από 100-200  μόρια καθώς τα μαθηματικά ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι. 

Δείτε εδώ αναλυτικά τις βαθμολογίες ανά μάθημα Προσανατολισμού και Πεδίο Σπουδών:

Ανθρωπιστικών Σπουδών

Θετικών Σπουδών

Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
 


Spoudase Festival 2019 - 22,23 Ιουνίου στη Τεχνόπολη

Δωρεάν συμβουλές για την Συμπλήρωση Μηχανογραφικού, ψυχομετρικά τεστ, και επαγγελματικός προσανατολισμός για χιλιάδες μαθητές στο Spoudase Festival ακριβώς μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις στις 22-23 Ιουνίου στη Τεχνόπολη.

Οι χιλιάδες νέοι ανάμεσά τους και οι μαθητές θα γνωρίσουν εκπροσώπους απ' όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια και τα τμήματά τους αλλά και τα Ιδιωτικά Κολέγια της Ελλάδας

Το Spoudase Festival είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά στη Τεχνόπολη με πάνω από 30.000 επισκέπτες υπό την αιγίδα της ΓΓΔΜ του Υπ.Παιδείας και της ΓΓΕΕ του Υπ.Ψηφιακής Πολιτικής

Πάνω από 200 σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού θα παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους ενώ παράλληλα πάνω από 200 σεμινάρια από δημόσια πανεπιστήμια θα πραγματοποιούνται σε 3 διαφορετικά αμφιθέατρα με σκοπό την επιμόρφωση των επισκεπτών σε όλα τα αντικείμενα

Όροι συμμετοχής

Για να συμμετέχετε είναι απαραίτητο να δηλώσετε πως θα πάτε στο event στο Facebook εδώ και να ακολουθήσετε την σελίδα μας στο Instagram
 

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς
Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς
Η ανοιχτή επιστολή υποψήφιας των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 στο alfavita.gr
Αρίστευσε στις πανελλαδικές και στοχεύει τη Νομική - Οι συμβουλές της στους υποψηφίους της νέας χρονιάς