Παγούρι θερμός
Το ισοθερμικό παγούρι καθαριζόταν μετά από κάθε χρήση -Πέθανε από δηλητηρίαση λόγω φθαρμένου θερμός

Μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από διεθνή μέσα ενημέρωσης φέρνει στο φως έναν αόρατο κίνδυνο που κρύβεται σε ένα αντικείμενο της καθημερινότητάς μας: το ισοθερμικό παγούρι. Ένας άνδρας στην Ταϊβάν έχασε τη ζωή του από χρόνια δηλητηρίαση με μόλυβδο, προερχόμενο από το θερμός που χρησιμοποιούσε επί δέκα και πλέον χρόνια.

Θάνατος από... καθημερινή συνήθεια

Ο άνδρας, ο οποίος διατηρούσε σχολαστικά καθαρό το παγούρι του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονία. Ωστόσο, η πορεία της υγείας του πήρε ξαφνικά δραματική τροπή. Οι γιατροί εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο αίμα του, κάτι που οδήγησε σε ευρείας κλίμακας έρευνα για την πηγή της έκθεσης. Το εύρημα εξέπληξε ακόμη και τους ειδικούς: υπαίτιο ήταν το φαινομενικά αθώο θερμός.

Το εσωτερικό του είχε υποστεί σημαντική διάβρωση με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της τακτικής αποθήκευσης όξινων ροφημάτων όπως καφές και τσάι. Οι φθορές αυτές δεν ήταν ορατές εξωτερικά, αλλά είχαν οδηγήσει στη δημιουργία μικρορωγμών στην επικάλυψη, επιτρέποντας τη διείσδυση βαρέων μετάλλων στα ροφήματα.

Μικρές ποσότητες, μεγάλος κίνδυνος

Η χρόνια κατανάλωση μικρών ποσοτήτων βαρέων μετάλλων, ιδίως μολύβδου, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευσή τους στον οργανισμό του άνδρα. Για χρόνια, χωρίς να το γνωρίζει, έθετε καθημερινά τον εαυτό του σε κίνδυνο, ώσπου τα συμπτώματα έγιναν μη αναστρέψιμα.

Εργαστηριακές αναλύσεις αποκάλυψαν πως στο εσωτερικό του θερμός είχε σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα σκουριάς, αόρατο στο γυμνό μάτι. Ο επιφανειακός καθαρισμός δεν ήταν αρκετός για να απομακρύνει τις επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες πέρασαν σταδιακά στον οργανισμό του.

Τοξικός σύντροφος της καθημερινότητας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δηλητηρίαση από μόλυβδο προκαλεί περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι επιπτώσεις είναι πολυεπίπεδες: βλάβες στο ήπαρ, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο καρδιαγγειακό. Ιδιαίτερα ύπουλη είναι η μακροχρόνια έκθεση σε μικρές δόσεις, όπως στην περίπτωση αυτή.

Το περιστατικό θέτει ερωτήματα για την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε θερμός, ειδικά εκείνων που παράγονται σε περιοχές όπου η χρήση μολύβδου δεν ρυθμίζεται αυστηρά. Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζεται ο Κανονισμός (ΕΚ) 1935/2004, ο οποίος προβλέπει αυστηρά όρια μετανάστευσης επιβλαβών ουσιών από σκεύη σε τρόφιμα και ποτά. Όμως ακόμη και πιστοποιημένα προϊόντα μπορεί να καταστούν επικίνδυνα λόγω φθοράς ή παρατεταμένης χρήσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τροχαιο
Ανήλικος οδηγός παρέσυρε διανομέα στο Ηράκλειο και τον εγκατέλειψε – «Έτρεχε με 100 χλμ./ώρα»
Σοκ στην Κρήτη – Ο 17χρονος οδηγός εξαφανίστηκε μετά τη σύγκρουση, αφήνοντας τον τραυματισμένο διανομέα στο δρόμο
Ανήλικος οδηγός παρέσυρε διανομέα στο Ηράκλειο και τον εγκατέλειψε – «Έτρεχε με 100 χλμ./ώρα»
Κορωπί, φωτιά
Πύρινη κόλαση στο Κορωπί: Καίγονται σπίτια – Εκκενώσεις μέσω 112, σκηνές αποκάλυψης (Βίντεο)
Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στο Κορωπί – Καίγονται σπίτια ενώ οι κάτοικοι αποχωρούν πανικόβλητοι - Μήνυμα εκκένωσης από το 112
Πύρινη κόλαση στο Κορωπί: Καίγονται σπίτια – Εκκενώσεις μέσω 112, σκηνές αποκάλυψης (Βίντεο)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Άγιο Όρος έως το 2030
Εντυπωσιακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μοναστική πολιτεία, την ώρα που το δημόσιο παραπαίει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ βυθίζεται σε σκάνδαλα διαφθοράς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Άγιο Όρος έως το 2030