Χάρβαρντ
Κατηγορίες Τραμπ προς το Χάρβαρντ για δεσμούς με την Κίνα – Στο στόχαστρο η παρουσία Κινέζων φοιτητών και οι δωρεές εκατομμυρίων

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις του διακεκριμένου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς η διοίκηση Τραμπ αποφάσισε να ανακαλέσει τη δυνατότητα εγγραφής ξένων φοιτητών στο ίδρυμα, επικαλούμενη επιρροές από την Κίνα και «προώθηση αντισημιτικών απόψεων».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, το 20% των ξένων φοιτητών του 2024 ήταν Κινέζοι υπήκοοι.

Κατηγορίες για «παρείσφρηση» του Πεκίνου

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ακαδημαϊκό και πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν ως την πιο επιθετική ενέργεια εναντίον ακαδημαϊκού ιδρύματος στην αμερικανική ιστορία.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι «το Χάρβαρντ έχει γίνει πεδίο δράσης για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας», κατηγορώντας τη διοίκηση του πανεπιστημίου ότι επιτρέπει παρεμβάσεις εντός του campus και παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης.

Η διοίκηση του Χάρβαρντ υπερασπίστηκε τη στάση της, κάνοντας λόγο για «ποινικοποίηση των πολιτικών του απόψεων» και παραβίαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων.

Σενάρια για «κρυφές» χρηματοδοτήσεις

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο Χονγκ Κονγκ-Κινέζος επιχειρηματίας Ronnie Chan, ο οποίος δώρισε 350 εκατομμύρια δολάρια το 2014 (το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ιδρύματος), είναι μέλος του China-U.S. Exchange Foundation – μιας οργάνωσης που στις ΗΠΑ θεωρείται «ξένος παράγοντας επιρροής».

Παράλληλα, το πανεπιστήμιο φέρεται να συνέχισε, έως και το 2024, να προσφέρει προγράμματα κατάρτισης σε στελέχη του XPCC, παραστρατιωτικού οργανισμού του κινεζικού κράτους που έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά των Ουιγούρων.

Ο πρώην επικεφαλής του Τμήματος Χημείας, Charles Lieber, καταδικάστηκε το 2021 επειδή απέκρυψε οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Αργότερα, ανέλαβε θέση σε πανεπιστήμιο της Κίνας, προκαλώντας νέο γύρο ερωτημάτων για το «brain drain» προς ασιατικά κράτη.

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό ξένων φοιτητών

Η απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ενώ ακόμη και στελέχη που τάσσονται υπέρ της προστασίας από κινεζική επιρροή τη χαρακτήρισαν «αντιπαραγωγική».

«Οι ανησυχίες για την κατασκοπεία είναι απολύτως βάσιμες», δήλωσε η Yaqiu Wang, ερευνήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αλλά το να αποκλείεις συλλήβδην ξένους φοιτητές είναι πολιτική αδιέξοδη και επιζήμια για την ίδια την Αμερική».

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Χάρβαρντ να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία για τις ξένες χρηματοδοτήσεις του, μετά από ευρήματα για «ελλιπείς και ανακριβείς δηλώσεις».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΑΠ
ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Τέλος χρόνου για 162 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΑΠ
Κλείνουν αύριο Παρασκευή, 30 Μαΐου 2025 και ώρα 14:00, οι αιτήσεις στο ΑΣΕΠ για 162 μόνιμες προσλήψεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με την...
ΑΣΕΠ 2Κ/2025: Τέλος χρόνου για 162 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΑΠ
Αφίσα για την εκδήλωση «Πάρε Θέση»
«Πάρε θέση: Μια διαμαρτυρία... αλλιώς» – Βιωματικό δρώμενο για την εκπαίδευση
Με τίτλο «Πάρε θέση: Μια διαμαρτυρία... αλλιώς», το δρώμενο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και αποτελεί μια συλλογική πράξη έκφρασης και αντίστασης...
«Πάρε θέση: Μια διαμαρτυρία... αλλιώς» – Βιωματικό δρώμενο για την εκπαίδευση
περιπολικκ
Ρόδος: Αναζητείται μητέρα που διέκοψε τη θεραπεία 3χρονης με φυματίωση
Η 38χρονη κατηγορείται ότι διέκοψε τη θεραπεία της 3χρονης κόρης της με φυματίωση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού και τη δημόσια υγεία
Ρόδος: Αναζητείται μητέρα που διέκοψε τη θεραπεία 3χρονης με φυματίωση