Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση για διεθνή στήριξη, απαιτώντας από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Στη διάρκεια συνέντευξης του στο BBC, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική, προειδοποιώντας ότι, αν δεν αυξηθεί η ροή της βοήθειας, πάνω από 14.000 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Η νέα στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, η οποία εγκρίθηκε στις 5 Μαΐου από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, εντάθηκε ήδη σε μια περιοχή που παραμένει αποκλεισμένη για 11 εβδομάδες, με τις οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να αναφέρουν πως η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε μέρα. Παρά τις υποσχέσεις του Ισραήλ για τη διευκόλυνση της εισόδου βοήθειας την Κυριακή, οι ποσότητες που επιτράπηκαν ήταν ελάχιστες, με τα πέντε φορτηγά που πέρασαν τη Δευτέρα να μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό».
Ο Τομ Φλέτσερ τόνισε πως η ανθρωπιστική βοήθεια, που περιλαμβάνει παιδικές τροφές και βασικά αγαθά, παραμένει σε αποθήκες κοντά στα σύνορα και δεν έχει φτάσει ακόμα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η «σταγόνα» αυτή της βοήθειας δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρή πείνα και έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, αφού τα νοσοκομεία της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης.
Με τη βοήθεια να φτάνει με περιορισμένο ρυθμό και την κατάσταση να χειροτερεύει, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως όλος ο πληθυσμός της Γάζας, που ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια άτομα, κινδυνεύει με λιμό. Ο επικεφαλής του οργανισμού ζήτησε διεθνή βοήθεια και υποστήριξη προκειμένου να ενισχυθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να αποτραπεί μια πλήρης καταστροφή για τους κατοίκους της περιοχής.
Οι πιέσεις για δράση δεν περιορίζονται μόνο στον ΟΗΕ. Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, αν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Το Ισραήλ, ωστόσο, διατηρεί σφιχτό τον έλεγχο των περιορισμένων βοηθειών, κατηγορώντας τη Χαμάς για κατάχρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και χρησιμοποιώντας την πολιτική αυτή ως μέσο πίεσης στην αντιπαράθεση.
Η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία συνεχίζεται με αεροπορικές επιδρομές και χερσαία επιθέσεις, έχει προκαλέσει αδιανόητο φόρο αίματος. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Πέμπτη, ενώ περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν. Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει, με τις τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις να πλήττουν ιατρικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Ο διεθνής αντίκτυπος της κρίσης είναι τεράστιος, με κυβερνήσεις και οργανώσεις να απαιτούν άμεση δράση για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
«Προάγεται στην ΣΤ' Δημοτικού και στην αιωνιότητα»: Το σπαρακτικό αντίο στον 12χρονο από την Άρτα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ