Οι νεοναζί του Τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν άμαχους, που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Μαριούπολη, κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου του αυτοκινητόδρομου M23 προς την κατεύθυνση του Νοβοαζόβσκ, καταγγέλλει η Πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο κανάλι της στο Telegram.
Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το στρατιωτικό προσωπικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων εξασφάλισαν την ασφαλή έξοδο από την πόλη για περίπου 150 άτομα.
Την είδηση μεταδίδει και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Τι είναι το Τάγμα Αζοφ;
Στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όλο και συχνότερα αναφέρεται το όνομα του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ. Σε αυτό, μάλιστα, αποδίδει η Μόσχα μερικά από τα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας, όπως αυτά στον Σαρτανά, που στοίχισαν τη ζωή σε Ελληνες ομογενείς. Ενώ για τη Δύση και την ελληνική κυβέρνηση πρόκειται για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και η επίκληση του Τάγματος Αζόφ συνιστά ένα ακόμη προπαγανδιστικό ψέμα για να συγκαλύψει η Μόσχα τα εγκλήματα που συνοδεύουν την στρατιωτική της εισβολή.
Eίναι κάτι που η επίσημη προπαγάνδα του Κιέβου προσπαθεί να αποσιωπήσει και εκείνη της Μόσχας να υπερτονίσει, ωστόσο είναι γνωστό ότι μια σειρά ακροδεξιές πολιτοφυλακές με ανοιχτά φασιστικό χαρακτήρα πολεμούν εδώ και χρόνια στο πλευρό του ουκρανικού στρατού ενάντια στους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς.
Στον πόλεμο της προπαγάνδας η αλήθεια είναι το μεγάλο και δυσεύρετο ζητούμενο. Αλλά αυτό που είναι αλήθεια είναι πως το ουκρανικό νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ είναι μια πραγματική μηχανή πολέμου ενός αμαλγάματος νεαρών εθνικιστών, νοσταλγών της χιτλερικής Γερμανίας, ακροδεξιών ομάδων κρούσεων, βίαιων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων και διεθνών τυχοδιωκτών, που τους ένωσε η «μάχη για το πραγματικό έθνος».
Δημιουργήθηκε ως πολιτοφυλακή εθελοντών το 2014 στον απόηχο της βίαιης προσάρτησης της Κριμαίας από τον Πούτιν, με την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, που ζητούσε εθελοντές για τη μάχη κατά των Ρώσων.
Το Τάγμα Αζόφ έχει έδρα τη Μαριούπολη και θεωρείται υπεύθυνο για μερικές από τις μεγαλύτερες αγριότητες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εμφύλια σύγκρουση του Ντονμπάς.
Τον Ιούνιο του 2014, για παράδειγμα, μαχητές του Αζόφ σε συνεργασία με το τάγμα “Ουκράινα” και ειδικές δυνάμεις του στρατού εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης, που βρισκόταν τότε υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, σε μια επιχείρηση που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε πως το Τάγμα Αζόφ βρισκόταν πίσω από την επίθεση που δέχτηκε η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο.
Πολλά βίντεο, η γνησιότητα των οποίων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δείχνουν επιθέσεις του Αζόφ εναντίον άοπλων πολιτών. Μέλη της οργάνωσης καυχώνται άλλωστε συχνά στο Twitter για τις δολοφονίες αμάχων ή αυτονομιστών, αναφέροντας μάλιστα και τον αριθμό των θυμάτων της κάθε επίθεσής τους.
Ιδρυτικά μέλη του Τάγματος Αζόφ είναι ο Όλεγ Λιάσκο, βουλευτής του ακροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο Ιγκόρ Κριβορούτσκο, προβεβλημένο στέλεχος του Δεξιού Τομέα, και ο γνωστός Ουκρανός “εθνικοσοσιαλιστής” Ντμίτρο Κορτσίνσκι.
Οι δεσμοί, άλλωστε, της οργάνωσης με τον νεοναζισμό δεν είναι κρυφοί. Εκπομπή του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF απεικόνισε μαχητές του Τάγματος Αζόφ με κράνη με σβάστικες και παγανιστικούς ρούνους. Το ίδιο το έμβλημα της οργανωσης είναι επίσης χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, το Τάγμα διατηρεί στενές σχέσεις με φασιστικές οργανώσεις στην Ιταλία, τη Σουηδία αλλά και τη Ρωσία.
Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS και έχει απαγορευτεί στη Γερμανία ως ναζιστικό σύμβολο, το Τάγμα Αζόφ έγινε διάσημο στο πεδίο των μαχών ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας και, παρά τις ωμότητές του, εντάχθηκε ως επίσημη μονάδα της ουκρανικής Εθνοφρουράς.
Σε πρόσφατη ανάρτησή της στα social media η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει ότι «Τώρα το ναζιστικό τάγμα Αζόφ τρομοκρατεί τους κατοίκους της Μαριούπολης, κρύβεται πίσω από τις πλάτες των αμάχων, σκοτώνει και Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής, όπως στο Σαρτανά, με πυραύλους Grad. Η Ρωσία θα βάλει τέλος σε αυτό!».
Σημειώνει επίσης ότι «Εδώ και 8 χρόνια καταδικάζουμε την άνοδο του νεοναζισμού στην Ουκρανία. Η Δύση έκανε πως δεν βλέπει, παράλληλα εξόπλιζε και εκπαίδευε τους εκεί ναζιστές, το κάνει και σήμερα!».
Οι περιοχές γύρω από την Μαριούπολη φιλοξενούν σημαντικό αριθμό Ελλήνων ομογενών. Οι σε εξέλιξη στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή έχουν ήδη κοστίσει τη ζωή αρκετών από την κοινότητα αυτή, ειδικά στην κωμόπολη Σαρτανά, που βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας.
Διεθνής ταξιαρχία ακροδεξιών
Η Χριστίνα Πάντζιου με άρθρο της στην efsyn.gr ενημερώνει ότι το κίνημα Αζόφ εδραίωσε ένα διεθνές πολιτικό και στρατιωτικό δίκτυο με νεοναζιστικές ομάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Συμμετείχε στη «Σιδηρά Πορεία» (Iron March), ένα ψηφιακό φόρουμ νεοναζί, όπου μετείχε και η Χρυσή Αυγή. Το φόρουμ λειτούργησε από το 2011 ώς το 2017 και, σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Νομικό Κέντρο Νότιας Φτώχειας, τα μέλη του ενέχονταν σε κάπου 100 δολοφονίες μίσους.
Πρόσφατο άρθρο του «Newsweek» σχολίαζε πως «ένα χρόνο μετά την 6η Ιανουαρίου (και την επίθεση στο Καπιτόλιο), ο πόλεμος της Ουκρανίας προσελκύσει την αμερικανική Ακροδεξιά για να πολεμήσει κατά της Ρωσίας και να εκπαιδευτεί στη χρήση βίας στην πατρίδα μας». Η δημοσιογράφος Μαριάνα φον Σέλερ, που ερεύνησε αυτές τις σχέσεις, έλεγε στο περιοδικό ότι η ομάδα των υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής Μεραρχία Atomwaffen (γνωστή σήμερα ως Εθνικοσοσιαλιστικό Τάγμα), έχει στείλει μέλη της να εκπαιδευτούν στην Ουκρανία, «όπου νεοναζιστικές πολιτοφυλακές έχουν στρατολογήσει οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής από όλο τον κόσμο για να μετάσχουν στη μάχη τους κατά της Ρωσίας και να προωθήσουν τη ρατσιστική τους ιδεολογία».
Οπως αποκάλυπταν οι «New York Times» στις 25 Φεβρουαρίου, μέλη του Αζόφ και των παραφυάδων του έχουν αναρτήσει στο Telegram εκκλήσεις για μια διεθνή «γενικευμένη κινητοποίηση», προσφέροντας πληροφορίες για πώς μπορούν να στρατολογηθούν οι εθελοντές αλλά και πληροφορίες για χρηματοδότηση. Εκκλήσεις που έχουν ήδη αναπαραχθεί από ανάλογες οργανώσεις της Γαλλίας και της Φινλανδίας.
«Η αστάθεια στην Ουκρανία προσφέρει στους εξτρεμιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής τις ίδιες ευκαιρίες στρατιωτικής εκπαίδευσης που πρόσφερε το Αφγανιστάν ή η Συρία για τους τζιχαντιστές επί χρόνια», λέει στους «New York Times» ο Λιβανεζο-Αμερικανός πρώην πράκτορας του FBI, και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την τρομοκρατία, Αλί Σουφάν, επικεφαλής του Κέντρου Σουφάν (που ερευνά θέματα διεθνούς ασφάλειας).
Αλλαγή σκηνικού
Τώρα, με τη διοχέτευση οπλισμού αδιάκριτα και την άφιξη ξένων πολεμιστών για την προάσπιση της Ουκρανίας, όλα αλλάζουν και αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια διεθνή της ένοπλης Ακροδεξιάς. Πόσο μάλλον μετά το διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αίροντας την απαίτηση για βίζα σε όσους εθελοντές θέλουν να εισέλθουν στη χώρα για να πολεμήσουν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις. Κι όπως γράφει η «Washington Post» κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη ανταποκρίνονται: από τη Λετονία και τη Δανία ώς τη Βρετανία και τον Καναδά, είτε ανακοινώνουν πως επιτρέπουν είτε ενθαρρύνουν πολίτες τους να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την Ακροδεξιά και είναι ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό», έγραφε σε άρθρο του στο «Νew Statesman» o Μάικλ Κόλμπορν. «Το να αντιδρούμε λες και οποιαδήποτε αναφορά του προβλήματος (της άνθησης της Ακροδεξιάς) να τροφοδοτεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οταν, π.χ., οι πιο ακραίες παραφυάδες διατυπώνουν ανοιχτά ότι φτιάχνουν λίστες “εσωτερικών εχθρών” που θα σκοτώσουν εν μέσω του χάους των πρώτων ημερών μιας ρωσικής εισβολής, δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή το να μη δώσουμε προσοχή. […] Νομίζω πως δεν είναι διόλου αντιφατικό να πούμε: ναι, η Ακροδεξιά είναι ένα πρόβλημα στην Ουκρανία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί τις πράξεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».
Μια απαγόρευση που πάρθηκε πίσω
Το 2016, το Facebook χαρακτήρισε για πρώτη φορά το σύνταγμα του Αζόφ ως «επικίνδυνη οργάνωση».
Σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας περί επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών, το Τάγμα αποκλείστηκε από τις πλατφόρμες της το 2019. Η ομάδα συμπεριελήφθη σε λίστα με άλλες ακραίες ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν και το ISIS).
Ωστόσο, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, το Facebook πήρε πίσω την απαγόρευση του .
«Προς το παρόν, κάνουμε μια εξαίρεση, αυστηρά στο πλαίσιο της υπεράσπισης της Ουκρανίας και στο ρόλο του τάγματος ως τμήματος της εθνικής φρουράς της Ουκρανίας», δήλωσε εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta. Insider .
«Αλλά συνεχίζουμε να απαγορεύουμε κάθε ρητορική μίσους, συμβολισμούς μίσους, επαίνους για τη βία, υποστήριξη ή του συντάγματος του Αζόφ και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο παραβιάζει τα κοινοτικά μας πρότυπα» προσέθεσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη