hilary prytanis
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ορίστηκε πρύτανης του πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του που θα κατέχει αυτό το αξίωμα

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ορίστηκε σήμερα πρύτανης του πανεπιστημίου Queen's του Μπέλφαστ, αναλαμβάνοντας τον κυρίως τυπικό αυτόν ρόλο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η ειρηνευτική διαδικασία θεωρείται μια από τις επιτυχίες της προεδρίας του συζύγου της, του Μπιλ Κλίντον.

Η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία το 2016 γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρύτανης αυτού του πανεπιστημίου που αριθμεί 175 χρόνια ζωής.

Στη διάρκεια της θητείας της ως ΥΠΕΞ, από το 2009 ως το 2013, η Κλίντον επισκέφθηκε το Μπέλφαστ για να εκφράσει την υποστήριξή της στην εύθραυστη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, στη σύναψη της οποίας είχε συνδράμει, ως διαμεσολαβητής, ο σύζυγός της και η οποία ουσιαστικά τερμάτισε 30 χρόνια βίας ανάμεσα στους καθολικούς εθνικιστές, που ζητούν την ένωση με την Ιρλανδία, και στους προτεστάντες ενωτικούς που θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Είναι μεγάλη τιμή μου να γίνω Πρύτανης του Πανεπιστημίου Queen's, ενός ιδρύματος που εκτιμώ πολύ και με το οποίο έχω αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό στη διάρκεια των χρόνων", αναφέρει η Κλίντον σε ανακοίνωσή της.

Η Κλίντον ταξίδεψε πολλές φορές στη Βόρεια Ιρλανδία στα μέσα της περιόδου του 1990 μαζί με τον σύζυγό της στη διάρκεια των συνομιλιών για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Η ενεργή προσέγγιση του Κλίντον θεωρήθηκε ευρέως κομβικής σημασίας σε στιγμές που η συμφωνία έδειχνε να καταρρέει, σχολιάζει το Reuters.

Ο αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος ως Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ιρλανδία προήδρευε των συνομιλιών που οδήγησαν στη Συμφωνία, διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου Queen's από το 1999 ως τo 2009.

Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η 11η πρύτανης του πανεπιστημίου.

Ο ρόλος της, τον οποίο θα κατέχει για τα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Κλίντον θα προεδρεύει στις απονομές πτυχίων και θα ενεργεί ως πρέσβειρα και σύμβουλος για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ, AP Photo/Evan Vucci
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται με αυξημένη ένταση
Τραμπ: «Το μεγάλο κύμα στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει φτάσει ακόμα»
σφεα
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισμένων Αντιστασιακών προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης εμπλοκής και καλεί σε αλληλεγγύη προς τους λαούς...
ΣΦΕΑ: Καταγγελία για επίθεση στο Ιράν - Σέρνουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο του πολέμου
pencil 1280
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
Στις 5 Μαρτίου, εκπαιδευτικοί και αιρετοί συζητούν τις δράσεις της ΟΛΜΕ και ανταλλάσσουν προτάσεις
Περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΕΛΜΕ στη Λάρισα για τα θέματα της εκπαίδευσης
antitromokratki.jpg
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια
Ενισχυμένα μέτρα σε λιμάνια, αεροδρόμια, μετρό και «ευαίσθητους» στόχους σε όλη τη χώρα
Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικές ενέργειες: Ενισχυμένη φύλαξη σε λιμάνια και αεροδρόμια