Thumbnail
Δεν κατέστη εφικτή μια κοινή απόφαση για κυρώσεις ή μέτρα κατά της Τουρκίας

Οι χώρες της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα τη μεγάλη ανησυχία τους για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, όμως αναγνώρισαν την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινές ενέργειες ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε χθες, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στη χώρα αυτή.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Το Παρίσι θέλει επίσης να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, υπογράμμισε. «Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», ερώτησε. Επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

peripoliko
Επίθεση με οξύ σε κατάστημα της Κομοτηνής – Στο νοσοκομείο 25χρονη υπάλληλος
Συνελήφθη 43χρονη μετά από απόπειρα κλοπής – Είχε πάνω της μαχαίρι, ηρεμιστικά και μπουκάλι με υδροχλωρικό οξύ
Επίθεση με οξύ σε κατάστημα της Κομοτηνής – Στο νοσοκομείο 25χρονη υπάλληλος
οδωντοτος
Διπλή βλάβη στον Οδοντωτό: Εγκλωβίστηκαν 77 επιβάτες – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ακινητοποιήθηκε και η εφεδρική αμαξοστοιχία – Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού με ΕΜΑΚ και Πολιτική Προστασία
Διπλή βλάβη στον Οδοντωτό: Εγκλωβίστηκαν 77 επιβάτες – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
ευρώπη epso
Προκήρυξη-«μαμούθ»: 1.490 θέσεις διοικητικών στην ΕΕ με μισθό έως 6.961 ευρώ
Ανοιχτές οι αιτήσεις για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τύπου «ΑΣΕΠ» – Χωρίς προϋπηρεσία, με πτυχίο τριετούς φοίτησης οι υποψήφιοι
Προκήρυξη-«μαμούθ»: 1.490 θέσεις διοικητικών στην ΕΕ με μισθό έως 6.961 ευρώ