Thumbnail
Η "ιδέα" μια εταιρίας για το στεγαστικό των εργαζομένων και τα ακριβά ενοίκια....

Είσαι εργαζόμενος με ολιγόμηνη σύμβαση και δουλεύεις στη Βαρκελώνη; Η λύση είναι ένα "σπίτι" 2,4 τετραγωνικών!

Ναι καλά διαβάσατε, καθώς αυτό σκέφτηκε μία εταιρία real estate, η οποία έχει αρχίσει ήδη να χτίζει την πρώτη από αυτές τις "κατοικίες".

Οι θάλαμοι αυτοί θυμίζουν τα αντίστοιχα ιαπωνικά "ξενοδοχεία" και θα λειτουργήσουν, κατά τα λεγόμενα των ιθυνόντων της εταιρίας, ως "λύση ανάγκης" για τους εργαζόμενους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν για ένα κανονικό σπίτι σε μια τόσο τουριστική και ακριβή πόλη όσο η Βαρκελώνη. Το ενοίκιο; 200 ευρώ!

"Ξεκινήσαμε από την ιδέα ότι μια ομάδα ανθρώπων που αδυνατούν να νοικιάσουν σπίτι μπορούν να συγκεντρωθούν όλοι μαζί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βικτόρια Θεντράν, μια από τις εκπροσώπους της εταιρείας Haibu (που σημαίνει "κυψέλη" στα ιαπωνικά). Το σχέδιο Haibu είναι στην ουσία ένα σπίτι επιφάνειας άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, με κουζίνα, κοινόχρηστους χώρους και Ίντερνετ, στο οποίο θα ζουν μαζί 14 άνθρωποι! Ο καθένας θα έχει στη διάθεσή του ένα μικρό δωμάτιο, πλάτους 1,29 μέτρου, ύψους 1,20 και μήκους 2 μέτρων. Ο "θάλαμος" θα χωράει ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και δύο ράφια!

"Προφανώς, δεν είναι μια αξιοπρεπής κατοικία, κανείς δεν θα την ήθελε για τον εαυτό του", παραδέχτηκε η Θεντράν. "Αλλά κανείς δεν θέλει και έναν μισθό 500 ευρώ και, δυστυχώς, υπάρχει. Αντί να ζει κανείς στον δρόμο, εμείς προσφέρουμε αυτό", επέμεινε.

"Ευτυχώς, απαγορεύεται να στοιβάζεις τους ανθρώπους. Ο νόμος δεν επιτρέπει τέτοιου είδους κατοικίες" δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί από τις αρχές καμία άδεια για να νομιμοποιηθεί η δραστηριότητα της εταιρείας.

"Και στα νεκροταφεία υπάρχουν τέτοια σπίτια: τα αποκαλούν φέρετρα" αντέδρασε μέσω του Twitter ο Ινίγκο Ερεχόν, στέλεχος του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος Podemos.

Στις τουριστικές περιοχές της Ισπανίας και στις μεγάλες πόλεις οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2014 μέχρι το 2017 αυξήθηκαν κατά 28,7% φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 903 ευρώ.

Ο μέσος μισθός στην Ισπανία φτάνει τα 1.880 ευρώ μηνιαίως, όμως οι νέοι κάτω των 30 ετών δεν παίρνουν περισσότερα από 1.300 ευρώ, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς κατοικίας.

Η εταιρεία σκοπεύει να νοικιάζει τις "κυψέλες" της σε άτομα ηλικίας 25-45 ετών που έχουν μισθό πάνω από 450 ευρώ. Σύμφωνα με τη Haibu, ήδη 500 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ζήσουν σε αυτούς τους μικροσκοπικούς θαλάμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα