Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για τους κοινόχρηστους χώρους στις πολυκατοικίες
Απόφαση-βόμβα από το ΣτΕ για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών

Μία σημαντική απόφαση που αφορά το ζήτημα της τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών σε κοινοχρήστους χώρους πολυκατοικιών (πιλοτή, κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4178/2013 δεν μπορεί να γίνει σε περίπτωση έλλειψης κανονισμού οροφοκτησίας, εφόσον διατυπωθούν αντιρρήσεις από οποιονδήποτε συνιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την απόφαση 1616/2025, βάζει «φρένο» στις αυθαίρετες τακτοποιήσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις και ανησυχία για την καθημερινή συνύπαρξη των συνιδιοκτητών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διάταξη του νόμου 4178/2013 που επέτρεπε την τακτοποίηση με πλειοψηφία ποσοστών συνιδιοκτησίας δεν ισχύει πλέον όταν δεν υπάρχει κανονισμός οροφοκτησίας και εκφράζονται αντιρρήσεις έστω και από έναν ιδιοκτήτη. Με άλλα λόγια, η συναίνεση κάθε συνιδιοκτήτη αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Τι σημαίνει πρακτικά

Το ΣτΕ ξεκαθάρισε ότι η προστασία της ιδιοκτησίας υπερτερεί της «ευελιξίας» που έδινε ο νόμος για την τακτοποίηση. Έτσι, παραδείγματα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν διαχειρίσιμα, μπαίνουν σε νέα βάση:

  • Πιλοτές και αποθήκες: Αν ένας ιδιοκτήτης έχει κλείσει αυθαίρετα μέρος της πιλοτής, δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει σε τακτοποίηση εφόσον διαφωνεί έστω και ένας γείτονας.

  • Ακάλυπτοι χώροι: Στέγαστρα ή πρόχειρες κατασκευές για στάθμευση αυτοκινήτων δεν νομιμοποιούνται εάν υπάρχει αντίρρηση, ακόμα κι αν συμφωνεί η πλειοψηφία.

  • Αλλαγή χρήσης ισογείου: Μετατροπή κοινόχρηστου χώρου σε επαγγελματικό ή κατοικία μπορεί να μπλοκαριστεί από έναν μόνο συνιδιοκτήτη.

Πιθανές συνέπειες για τις πολυκατοικίες

Η απόφαση αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στις σχέσεις των συνιδιοκτητών:

  • Αύξηση προσφυγών: Είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν οι νομικές διαμάχες μεταξύ γειτόνων, καθώς η αντίρρηση ενός προσώπου αποκτά αποφασιστικό χαρακτήρα.

  • Προστασία κοινόχρηστου χαρακτήρα: Από την άλλη πλευρά, θωρακίζεται το δικαίωμα όλων να απολαμβάνουν εξίσου τους κοινόχρηστους χώρους.

  • Αδιέξοδα στη λειτουργία: Καταστάσεις που μέχρι σήμερα ρυθμίζονταν με «σιωπηρή ανοχή» ή πλειοψηφία, πλέον μπορεί να οδηγήσουν σε παγίδευση, αφήνοντας εκκρεμότητες και πρόστιμα.

Νομικό και κοινωνικό αποτύπωμα

Η υπόθεση που έφτασε στο ΣτΕ αφορούσε αυθαίρετες κατασκευές σε πολυκατοικία στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Το δικαστήριο τόνισε ότι, παρά την πρόθεση του νομοθέτη να ενισχύσει την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, η συνταγματική αρχή της προστασίας της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Η νέα νομολογία ενδέχεται να ανατρέψει συνηθισμένες πρακτικές δεκαετιών στις ελληνικές πολυκατοικίες, όπου τα «σιωπηρά ναι» ή οι άτυπες συμφωνίες υπερτερούσαν της μειοψηφίας.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον

  • Περισσότερες συνελεύσεις: Η ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης θα γίνει πιο επιτακτική.

  • Πίεση για κανονισμούς: Πολλές πολυκατοικίες θα αναγκαστούν να συντάξουν επιτέλους κανονισμό οροφοκτησίας ώστε να αποφευχθούν αδιέξοδα.

  • Νέες ισορροπίες: Η καθημερινή συμβίωση θα χρειαστεί νέες «συμμαχίες», καθώς η ισχύς του ενός θα μπορεί να ανατρέπει την πλειοψηφία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maxairi12-1280x720.jpg
Επεισόδιο βίας ανήμερα Χριστουγέννων στο Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 23χρονο – Αναζητούνται οι δράστες
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά φέρεται να ενεπλάκη σε επεισόδιο με δύο άλλα άτομα
Επεισόδιο βίας ανήμερα Χριστουγέννων στο Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 23χρονο – Αναζητούνται οι δράστες
τρενο
Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train προκαλεί θύελλα αντιδράσεων: «Η εταιρία που σκότωσε 57 αθώους»
Σάλος για την χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train – Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train προκαλεί θύελλα αντιδράσεων: «Η εταιρία που σκότωσε 57 αθώους»