Thumbnail
Το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης κατεβάζουν ρολά. 

Διάσημα εστιατόρια αλλά και καταστήματα με παγκόσμια φήμη αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο και στην πολυσύχναστη περιοχή του «Μεγάλου Μήλου» οι σκοτεινές βιτρίνες πληθαίνουν.

Οι λόγοι που οδηγούν μία τόσο ζωντανή περιοχή σε μαρασμό είναι πολλοί. Ένα κοινό πρόβλημα ωστόσο, είναι η μεγάλη αύξηση των ενοικίων στα ακίνητα για επαγγελματική χρήση. Συνήθως οι μισθώσεις είναι για πέντε ή δέκα χρόνια, όταν όμως λήξει το συμβόλαιο τότε οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν κατά το δοκούν τις τιμές ενοικίων.

Έτσι καταστήματα όπως το εστιατόριο «Blue Water Grill» αναγκάστηκε να κλείσει καθώς θα έπρεπε να καταβάλει ετήσιο ενοίκιο 2 εκατ. δολαρίων όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που ακόμα και μεγάλοι οίκοι μόδας όπως του Μαρκ Τζέικομπς ή του Ραλφ Λόρεν αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους. Αυτή είναι η ειρωνεία της ιστορίας. Έτσι μπουτίκ με ιστορία στην οδό Μπλίκερ, στις όμορφες λεωφόρους με τα παλιά σπίτι που αποτέλεσαν το σκηνικό για πολλές διαφημίσεις αλλά και για διάσημες τηλεοπτικές σειρές όπως το «Sex and the City» προσέλκυσαν τους σχεδιαστές τη δεκαετία του 2000 και τώρα αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν.

Ο Μαρκ Τζέικομπς είχε συνολικά έξι καταστήματα στην περιοχή μεταξύ των οποίων ένα με παιδική μόδα και ένα βιβλιοπωλείο. Ο Ραλφ Λόρεν άνοιξε τρία καταστήματα. Σήμερα, εκτός από το βιβλιοπωλείο, όλα τα άλλα στις βιτρίνες τους έχουν το ενοικιαστήριο των κτηματομεσιτών.

Αλλά πού θα βρεθεί αυτός που θα δώσει 30 με 35 χιλιάδες δολάρια το μήνα για να νοικιάσει ένα μικρό κατάστημα;

Από την άλλη όμως και μεγάλα πολυκατάστημα όπως αυτό της Saks Fifth Avenue κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δελεάσει και να κρατήσει τους πελάτες που απομακρύνονται από το κέντρο της Νέας Υόρκης βλέποντας την ερημοποίηση του.

Έτσι έναν ολόκληρο όροφο του πολυκαταστήματος τον έχει ονομάσει «The wellery», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη wellness (ευεξία). Εκεί, οι πελάτες μπορούν να αισθανθούν άνετα, να κάνουν αλατοθεραπεία στο δωμάτιο με το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, να παρακολουθήσουν μαθήματα γυμναστικής ή να περιποιηθούν τα νύχια τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μωρό
Θεσσαλονίκη: Γονείς άφησαν μωρό που έκλαιγε στο μπαλκόνι και κοιμήθηκαν με κλειστές τις μπαλκονόπορτες
Οι γονείς κοιμόντουσαν με κλειστές πόρτες – Συνελήφθησαν για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο
Θεσσαλονίκη: Γονείς άφησαν μωρό που έκλαιγε στο μπαλκόνι και κοιμήθηκαν με κλειστές τις μπαλκονόπορτες
Στέφανος Παραστρατίδης
Παραστατίδης σε Ζαχαράκη: «Ανεξήγητες οι συγχωνεύσεις ΣΑΕΚ»
Παραστατίδης σε Ζαχαράκη: «Θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις σχολών που οδηγούν στην αποψίλωση περιοχών από κρίσιμες δημόσιες δομές κατάρτισης;»
Παραστατίδης σε Ζαχαράκη: «Ανεξήγητες οι συγχωνεύσεις ΣΑΕΚ»
Στρατιωτικές σχολές
Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές: Ανοικτές οι προθεσμίες για υποψήφιους Έλληνες του εξωτερικού
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2025–2026 – Αναλυτικές οδηγίες και ημερομηνίες υποβολής
Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές: Ανοικτές οι προθεσμίες για υποψήφιους Έλληνες του εξωτερικού
iep
ΙΕΠ: Στοχασμός και τεχνητή νοημοσύνη - Το σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα
Το “The Lyceum Project 2025” ανοίγει διάλογο για την εκπαίδευση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης – Παρασκευή 20 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών
ΙΕΠ: Στοχασμός και τεχνητή νοημοσύνη - Το σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα