Thumbnail
40 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία υποβλήθηκε για πρώτη φορά αγωγή εναντίον ενός αδίστακτου ανακριτή του καθεστώτος. Πολλά θύματα απαιτούν τώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το καλοκαίρι του 1973 πιάσανε τον Λουίς Σουαρέθ-Καρένο. Για τρεις μέρες τον βασάνιζε ο Αντώνιο Γκονθάλες-Πατσέκο, ένας αδίστακτος ανακριτής της δικτατορίας του Φράνκο, γνωστός με το ψευδώνυμο Billy the Kind. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, ο Σουαρέθ-Καρένο κατέθεσε την πρώτη αγωγή εναντίον του Γκονθάλες-Πατσέκο και εναντίον δύο άλλων βασανιστών στο δικαστήριο. «Αυτό είναι ένα μικρό γεγονός αλλά σημαίνει τόσα πολλά, γιατί εμείς στεκόμαστε ενάντια στο σημερινό καθεστώς, το οποίο μας συνιστά απλά να ξεχάσουμε τα εγκλήματα του φρανκισμού. Εδώ πρόκειται για κάτι παραπάνω από την ίδια τη δικαιοσύνη. Προσπαθούμε να εξαλείψουμε το έλλειμμα της δημοκρατίας που υπάρχει. Σήμερα η χώρα μας αρχίζει να ξανακερδίζει την χαμένη της αξιοπρέπεια», επισημαίνει ο Σουαρέθ-Καρένο.
Ρουτίνα τα βασανιστήρια

Ο Καρένο διηγείται στη Deutche Welle τις εμπειρίες του από το κρατητήριο, λέγοντας «για τρεις μέρες ήμουν κρατούμενος και με χτυπούσαν. Δεν με άφηναν να κοιμηθώ. Με έπαιρναν συνέχεια από το κελί και με τραβούσαν πάνω-κάτω στα γραφεία και μετά πάλι πίσω για να με αποτελειώσουν. Έχανα τον προσανατολισμό μου από το ξύλο. Ήταν καλοκαίρι και με ανάγκαζαν να φοράω χειμωνιάτικα ρούχα και δεν μου έδιναν νερό. Μετά με χτυπούσαν ξανά και μετά έπρεπε να ανεβώ και να κατέβω πάλι. Όλα αυτά για τρεις μέρες». Τα βασανιστήρια όμως δεν ήταν μόνο σωματικά. «Προσπαθούσαν να μας εξαντλήσουν τελείως, ψάχνοντας τα αδύνατα σημεία μας», αναφέρει ο Καρένο. Όταν συνέλαβαν τη γυναίκα του τελικά κάμφθηκε. Ο μοναδικός τρόπος για να βγει από το κελί ήταν να υπογράψει την ομολογία του.

Η Γιατσίντο Λάρα, η δικηγόρος του Καρένο αναφέρει στη Deutche Welle «το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκονζάλες βασάνιζε τους πολιτικούς αντιφρονούντες έχει αναγνωριστεί. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Παλαιότερα όμως το ισπανικό κράτος έθεσε υπό αμφισβήτηση το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσαν να διωχθούν οι βασανιστές και διέκοψε τις προσπάθειες να δικαστούν οι δράστες».
Αμνηστία και ατιμωρησία

Στην Ισπανία γιορτάστηκε πρόσφατα η 40ή επέτειος αποκατάστασης της δημοκρατίας. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν το 1977 μετά το τέλος της εποχής του Φράνκο. Για τον Καρένο και τη δικηγόρο του ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι δομές του παλιού καθεστώτος, οι οποίες και ευθύνονται για το «ενεργό πολιτικό μποϊκοτάζ» όλων των προσπαθειών που γίνονται για να εξεταστούν δικαστικά τα όσα συνέβησαν την εποχή του Φράνκο.

Μέχρι τώρα τα δικαστήρια της Ισπανίας δεν έχουν διερευνήσει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται η δικτατορία του Φράνκο. Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν το 2008 ξεκίνησε μία δίκη, η οποία όμως συνάντησε την σθεναρή αντίσταση των συντηρητικών συναδέλφων του. Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Εφετών χαρακτήρισε την προσπάθεια του Γκαρθόν «νομική ανοησία» γιατί το 1977 σε όλα τα υποτιθέμενα εγκλήματα δόθηκε αμνηστία. Ο Γκαρθόν κατηγορήθηκε μάλιστα στο τέλος για παράβαση του νόμου.

Η Λάρα πιστεύει ωστόσο ότι ο νόμος περί αμνηστίας δεν συνιστά εμπόδιο. Όπως αναφέρει «εμείς εδώ μιλάμε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία δεν σχετίζονται με την αμνηστία. Πρόκειται για αποτρόπαια πράγματα, τα οποία θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Για να υποστηρίξει αυτή τη σχέση καλύτερα, το δικόγραφο της αγωγής συνοδεύεται από μία πραγματογνωμοσύνη που είναι υπογεγραμμένη από τέσσερις ιστορικούς. Την θέση αυτή υποστήριξε και ο Πάμπλο ντε Γκρέιφ, ο ειδικός εντεταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2014 εξήγησε ότι «ο νόμος περί αμνηστίας δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ισπανίας που συμπεριλαμβάνουν και τη διεθνή σύμβαση σχετικά με τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα».

Το 2008 τα θύματα συνέχισαν μεμονωμένα ή ομαδικά τις προσπάθειες με μηνύσεις επικαλούμενα το διεθνές δίκαιο. Στο Μπουένος Άιρες κατατέθηκαν ομαδικές αγωγές εναντίον βασανιστών και υψηλόβαθμων αξιωματικών, μέσα στους οποίους ήταν και ο Γκονθάλεθ Πατσέκο. Το 2010 η αργεντινή δικαστής Μαρία Σερνίνι ζήτησε την έκδοσή τους. Η ισπανική δικαιοσύνη ωστόσο αρνήθηκε να τους παραδώσει με την αιτιολογία ότι οι κατηγορίες δεν σχετίζονταν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι δικηγόροι του Καρένο επικρίνουν την παθητική στάση που κρατά η ισπανική δικαιοσύνη μετά την απόρριψη της έκδοσης. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όταν ένα κράτος απορρίψει την έκδοση υπόπτων που κατηγορούνται για ένα έγκλημα που αφορά το διεθνές δίκαιο, έχει την υποχρέωση να δικάσει το ίδιο τους κατηγορούμενους», αναφέρει η Λάρα. Ο Καρένο παρά τους φόβους του παραμένει αισιόδοξος.

Πηγή: dw.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΔΑΜΟ
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος , όταν αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη φράση «αυτός καρδάμωσε» - Ενα...
Ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
naksos.jpg
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
«Τα λευκά μάρμαρα, οι αρχαίοι ναοί και οι γιγαντιαίοι Κούροι είναι "μάρτυρες" της πλούσιας μακραίωνης ιστορίας του μυθικού νησιού»
Νάξος και μικρές Κυκλάδες φιγουράρουν σε διεθνή μέσα - Στις πρώτες θέσεις για αξέχαστες διακοπές
33-your-childs-teacher-happy-kids-classroom.jpg
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο
Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας
Το μυστικό των ανθρώπων που είναι οι πιο ευτυχισμένοι στον κόσμο