Tα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα στον κόσμο θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλες τις καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για μια πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι η Επιτροπή επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση εκείνων των εντομοκτόνων που προκαλούν «οξείς κινδύνους για τις μέλισσες».
Την αποκάλυψη έκανε την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα Guardian, την ίδια μέρα που η Bayer Helllas, το ελληνικό τμήμα της γνωστής πολυεθνικής, διοργάνωνε στη χώρα μας συνέντευξη Τύπου για να αθωώσει τις επιπτώσεις στις μέλισσες των εντομοκτόνων φυτοφαρμάκων που παράγει.
Η απαγόρευση που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2017, εάν οι προτάσεις της εγκριθούν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι ζωτικής σημασίας για πολλές καλλιέργειες τροφίμων, αλλά οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων, των ασθενειών και της χρήσης φυτοφαρμάκων.
Τα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα, που ονομάζονται νεονικοτινοειδή, χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 20 χρόνια και έχουν συνδεθεί με σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό των μελισσών.
«Πολιτικό ζήτημα»
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μια σκληρή διαμάχη μεταξύ οικολόγων και καλλιεργητών και των πολυεθνικών που παράγουν τα φυτοφάρμακα.
Οι τελευταίες υποστηρίζουν ότι τα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καλλιεργειών και ότι η διαμάχη που έχει προκύψει είναι πολιτική.
Η Ε.Ε. επέβαλε την προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των τριών βασικών νεονικοτινοειδών σε ορισμένες καλλιέργειες το 2013.
Ωστόσο, οι νέες προτάσεις αφορούν την πλήρη απαγόρευση της χρήσης τους στις καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τα φυτά που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε θερμοκήπια.
Οι προτάσεις θα μπορούσαν να ψηφιστούν τον Μάιο και, εάν εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε λίγους μήνες.
Η απαγόρευση του 2013 προχώρησε παρόλο που κάποιες ευρωπαϊκές χώρες διαφώνησαν με αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.
Ωστόσο, από τότε, η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να έχει μαλακώσει την αντίθεσή της, απορρίπτοντας επανειλημμένα αιτήματα Βρετανών αγροτών για άδεια «έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Πλήθος αποδείξεων
«Το ποσοστό των επιστημονικών στοιχείων για την τοξικότητα αυτών των εντομοκτόνων είναι τόσο υψηλό που δεν υπάρχει κανένας τρόπος αυτές οι χημικές ουσίες να μπορούν να παραμείνουν στην αγορά» δήλωσε ο Martin Dermine, του δικτύου Pesticide Action Network Europe, από το οποίο διέρρευσαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και διοχετεύτηκαν στον Guardian. Σημειώνεται πως η σχετική καμπάνια του ιστότοπου Avaaz, υπέρ της απαγόρευσης, έχει συγκεντρώσει πάνω από 4,4 εκατ. υπογραφές.
Υπάρχει μια ισχυρή επιστημονική συναίνεση ότι οι μέλισσες εκτίθενται σε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα στα χωράφια και έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από τις δόσεις που λαμβάνουν.
Αν και υπάρχουν λίγες αποδείξεις για το πώς αυτές οι βλάβες μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση του πληθυσμού των μελισσών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί τώρα προς την εφαρμογή της πλήρους απαγόρευσης, με βάση την αξιολόγηση του κινδύνου των φυτοφαρμάκων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), η οποία δημοσιεύτηκε το 2016.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί προς την εφαρμογή της πλήρους απαγόρευσης τώρα, με βάση την αξιολόγηση του κινδύνου των φυτοφαρμάκων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία δημοσιεύτηκε το 2016.
Η EFSA εξέτασε στοιχεία που υποβλήθηκαν από τους κατασκευαστές των φυτοφαρμάκων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι «υψηλοί, οξείς κίνδυνοι για τις μέλισσες» έχουν αναγνωριστεί για «τις περισσότερες καλλιέργειες» από τα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα ιμιδακλοπρίδη και κλοθειανιδίνη που παράγονται από την Bayer.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την απόφαση που ετοιμάζει η Ε.Ε. και κάνουν λόγο για ελλιπή στοιχεία.
Παρόλο που, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (βλ. «Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων» - 20/3/2017), πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων υποστηρίζει ότι είναι ένας μύθος πως τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για να τραφεί ο κόσμος.
Παιχνίδι εντυπώσεων
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι την ίδια μέρα που ο Guardian αποκάλυπτε τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολική απαγόρευση των βλαβερών για τις μέλισσες εντομοκτόνων, η Bayer Helllas διοργάνωνε στη χώρα μας συνέντευξη Τύπου για να ανατρέψει τις εις βάρος της εντυπώσεις για τις επιπτώσεις των εντομοκτόνων που παράγει.
Τα στελέχη της πολυεθνικής παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διενεργήθηκε σε αγρό από την ίδια την Bayer, «μία από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές μελέτες που έχουν γίνει ποτέ για τις μέλισσες», σύμφωνα με την εταιρεία.
Και… όπως ήταν αναμενόμενο, «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ήδη εγκεκριμένη επένδυση σπόρων ελαιοκράμβης με κλοθειανιδίνη δεν βλάπτει τις αποικίες των μελισσών».
Πώς θα γινόταν αλλιώς, δηλαδή; Θα ήταν ποτέ δυνατόν η Bayer να έκανε μια έρευνα για την Bayer και τα αποτελέσματα να ήταν αρνητικά για την εταιρεία;
Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε ότι «η Bayer αντιλαμβανόμενη τη χρησιμότητα των μελισσών ως επικονιαστών […] δραστηριοποιείται ενεργά στην ανεύρεση λύσεων για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών.
Ως μία εταιρεία που ειδικεύεται τόσο στον κτηνιατρικό τομέα όσο και στον τομέα της φυτοπροστασίας, έχει δημιουργήσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Bee Care», το οποίο συνδυάζει και εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία της εταιρείας και στους δύο τομείς». Κρατήστε κι αυτό, λοιπόν: πρόγραμμα προστασίας των μελισσών από την Bayer!
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη