Thumbnail
Δεν ασκείται επαρκής κριτική στην Τουρκία θεωρούν οι Αυστριακοί

Την χθεσινή απειλή του πως θα μπλοκάρει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο σχέδιο του οποίου, κατά την άποψή του, δεν ασκείτο επαρκώς κριτική απέναντι στην Τουρκία, για την οποία ο ίδιος ζητούσε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έκανε σήμερα πραγματικότητα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, θέτοντας το απόγευμα το «βέτο» της Αυστρίας στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Με την εξέλιξη αυτή, και καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη ομοφωνία σε σχέση με την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, δεν θα υπάρξει πλέον κοινό ανακοινωθέν του διήμερου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, αλλά μόνον μία ανακοίνωση της σλοβακικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις, πως συμφωνία εντός της ΕΕ επικρατεί μόνον στο ό, τι δεν θα ανοίξουν άλλα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς απαιτείται ομοφωνία και για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων, κάτι στο οποίο όμως αντιτίθεται από μακρού η Αυστρία.

Ο ίδιος αναμένει πως θα υπάρξουν τώρα περαιτέρω συζητήσεις για την Τουρκία, ίσως ήδη στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ενώ θεωρεί πως το χάσμα δεν λύθηκε και πως η ΕΕ ακόμη δεν έχει μία σαφή τοποθέτηση ως προς την Τουρκία.

Ήδη χθες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας στα ψηφίσματα, τόσο της αυστριακής Βουλής, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είχε τονίσει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα κείμενο, στο οποίο δεν διατυπώνεται σαφώς ο στόχος για αντίδραση σε όσα συνέβησαν στην Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε, πως ένα μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων θα ήταν «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι χρειάζεται μία αλλαγή», θα έδειχνε επίσης πως δεν είναι ασήμαντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, ενώ θα προκαλούσε μία συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (σσ κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη), που, κατά την άποψή του, θα ήταν επίσης καλό.

Ο ίδιος είχε διαμηνύσει προ καιρού, πως η Αυστρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία και πως, κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία για το Προσφυγικό, «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bill gates
Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία επαγγέλματα που θα «επιβιώσουν» από την τεχνητή νοημοσύνη
Η ανησυχία των εργαζομένων για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους εντείνεται, καθώς οι μελέτες επιβεβαιώνουν τη μεταβολή του εργασιακού τοπίου
Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία επαγγέλματα που θα «επιβιώσουν» από την τεχνητή νοημοσύνη
Μαθητές λάπτοπ
Πώς είναι στα ελληνικά η λέξη «σερτσάρω»;
Παρότι ο όρος αυτός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στις νεότερες γενιές, η ελληνική γλώσσα προσφέρει μια σειρά από ακριβείς και ποιοτικές εναλλακτικές,...
Πώς είναι στα ελληνικά η λέξη «σερτσάρω»;
aytokinito
Οδηγική ασφάλεια: Τα πέντε κρίσιμα βήματα πριν την εκκίνηση του οχήματος
Παρά την απλότητά της, η πλειοψηφία των οδηγών τείνει να την παραμελεί, αυξάνοντας το άγχος και την επικινδυνότητα της διαδρομής
Οδηγική ασφάλεια: Τα πέντε κρίσιμα βήματα πριν την εκκίνηση του οχήματος