Thumbnail
Ουγγαρία

Η αποχή ακύρωσε το ουγγρικό δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, και οι αναλυτές μιλούν για φιάσκο του πρωθυπουργού, ωστόσο ο Βίκτορ Ορμπάν επιμένει.

Αν και οι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων σε ποσοστό 98%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, δεν επετεύχθη το μίνιμουμ 50% στο ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα άγγιξε το 44%, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που το καθιστά άκυρο καθώς απαιτείτο συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων ώστε το δημοψήφισμα να θεωρεί έγκυρο.

Έπειτα από μια εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης—η οποία παρουσιάστηκε ως μια απειλή για τον ουγγρικό πολιτισμό και για την ασφάλεια των Ούγγρων, ιδίως με την επίκληση της τρομοκρατίας—και την κινητοποίηση όλης της κυβέρνησης, του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος και ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επί εβδομάδες, ο συντηρητικός Όρμπαν αρνήθηκε να δει το αποτέλεσμα ως ήττα.

Η ουγγρική κυβέρνηση ήθελε, διαμέσου του δημοψηφίσματος, να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση να συμβάλει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Στην Ουγγαρία αναλογεί η φιλοξενία 1.294 ανθρώπων βάσει του ευρωπαϊκού σχεδίου ανακατανομής 160.000 προσφύγων που υιοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο για να ανακουφιστούν οι χώρες άφιξης των μεταναστών στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Ιταλία. Η Βουδαπέστη δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν.

Η αντιπολίτευση και φορείς προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν το εκλογικό σώμα στην Ουγγαρία να απόσχει ή να ψηφίσει άκυρο, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία φόβου» στη χώρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά: Αυτό είναι το νέο μάθημα τον Σεπτέμβριο

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκλογ
Δημοσκόπηση Alco: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - το 55% ζητά την ανάληψη ευθυνών Μητσοτάκη για τα Τέμπη
Επιπλέον, το 56% βλέπει τις επόμενες εκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, γεγονός που δείχνει έντονη πολιτική κινητικότητα και αίσθημα...
Δημοσκόπηση Alco: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - το 55% ζητά την ανάληψη ευθυνών Μητσοτάκη για τα Τέμπη
kinitopoiiseis_ntountouka-.jpg
Στον δρόμο αύριο Τετάρτη οι γονείς της Κηφισιάς για να σταματήσουν τις συγχωνεύσεις στα σχολεία - Συλλογή υπογραφών
Διαμαρτυρία στις 18 Ιουνίου 2025 έξω από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
Στον δρόμο αύριο Τετάρτη οι γονείς της Κηφισιάς για να σταματήσουν τις συγχωνεύσεις στα σχολεία - Συλλογή υπογραφών
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέα κριτήρια για διευθυντές εκπαίδευσης σε φυλακές: Υπουργική απόφαση με σημαντικές αλλαγές
Υπουργείο Παιδείας: Νέα απόφαση για τη στελέχωση εκπαιδευτικών δομών σε φυλακές
Νέα κριτήρια για διευθυντές εκπαίδευσης σε φυλακές: Υπουργική απόφαση με σημαντικές αλλαγές