Προσλήψεις χωρίς πτυχίο στην Πυροσβεστική Ακαδημία: Από σήμερα οι αιτήσεις

Κόσμος 0

Σοκ στο Βέλγιο: Aνήλικος υποβλήθηκε σε ευθανασία!

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Για πρώτη φορά αφότου εγκρίθηκε ο νόμος το 2014

Για πρώτη φορά, αφότου εγκρίθηκε ο νόμος το 2014, ένας ανήλικος υποβλήθηκε σε ευθανασία έπειτα από αίτημά του στο Βέλγιο, γράφει σήμερα η φλαμανδόφωνη εφημερίδα Het Nieuwsblad.

Το Βέλγιο είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που επιτρέπει, χωρίς περιορισμό ηλικίας, σε ανηλίκους «με ικανότητα αντίληψης» και οι οποίοι έχουν προσβληθεί από ανίατη ασθένεια να επιλέξουν την ευθανασία και αυτό έπειτα από μια τροποποίηση του νόμου για την ευθανασία τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ευθανασίας, ο καθηγητής Βιμ Ντίστελμανς, επιβεβαίωσε την περίπτωση στην Het Nieuwsblad, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πιθανότητα παραμένει μια εξαίρεση και επιφυλάσσεται για σπάνιες περιπτώσεις.

«Ευτυχώς πολύ λίγα παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη σκέψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αρνηθούμε το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο», δήλωσε στην εφημερίδα.

Η ηλικία του ανηλίκου δεν διευκρινίζεται, αναφέρεται απλώς ότι υπέφερε από μια ασθένεια στο τελικό στάδιο.

Η βελγική νομοθεσία δεν θέτει όριο ηλικίας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ολλανδία, όπου το ηλικιακό όριο έχει οριστεί στα 12 έτη.

Προβλέπει ότι ο ανήλικος πρέπει να «βρίσκεται σε μια ιατρική κατάσταση χωρίς διέξοδο που οδηγεί στον θάνατο σύντομα», να αντιμετωπίζει «έναν αδιάκοπο και αφόρητο φυσικό πόνο που δεν μπορεί να καταπραϋνθεί και που οφείλεται σε μια σοβαρή και ανίατη τυχαία ή παθολογική ασθένεια».

Το παιδί ή ο έφηβος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία της αίτησης, την οποία μελετά μια ιατρική ομάδα και ένας ανεξάρτητος ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο νόμος για την ευθανασία το 2014 είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στο Βέλγιο, μια χώρα με καθολική παράδοση. Εγκρίθηκε παρά την αντίθεση ορισμένων παιδιάτρων και της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος