Της Κέιτ Άλεν
Οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το Google για να εντοπίσουν έρευνες «φαντάσματα» που έχουν γίνει καπνός από τα δημόσια αρχεία επειδή η κυβέρνηση δεν κρατά αρχείο των μελετών συνολικής αξίας 2,5 δισ. λιρών που αναθέτει κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση.
Οι μελέτες που αναθέτει η κυβέρνηση με άβολα πολιτικά ευρήματα είτε καθυστερούνται είτε καταστέλλονται και οι επίσημες οδηγίες είναι τόσο ασαφείς ώστε η διαδικασία δημοσίευσης είναι ανοιχτή σε χειραγώγηση, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια λίρες σε μελέτες κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του Σερ Στέφεν Σέντλεϊ, πρώην δικαστή εφετών.
Η Βρετανία χρειαζόταν "πιο ανοικτή λειτουργία της κυβέρνησης και καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών» δήλωσε ο Σερ Στέφεν. Ο ίδιος πρότεινε πως η δημόσια διοίκηση χρειαζόταν ένα δημόσιο κεντρικό μητρώο με καταχωρημένες όλες τις έρευνες τις οποίες έχει αναθέσει για να μπει ένα τέλος στις έρευνες με ευρήματα που όταν δεν άρεσαν στους υπουργούς καταστέλλονταν.
Οι έρευνες που χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής θα πρέπει να δημοσιεύονται σε τακτική βάση και, όταν οι συστάσεις των ερευνών απορρίπτονται από τους υπουργούς, θα πρέπει να εξηγούν γιατί τις απέρριψαν. Όλες οι έρευνες που συνδέονται με κρατικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με εξωτερικούς οργανισμούς θα πρέπει να δημοσιεύονται αμέσως.
"Αν η κυβερνητική πολιτική διαμορφώνεται και ανακοινώνεται πριν μάθουν τα ΜΜΕ και οι πολίτες ποια ήταν τα στοιχεία των ειδικών που χρησιμοποίησαν οι υπουργοί, η δημόσια συζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να μειωθεί ή να καταπνιγεί " προειδοποιεί ο Σερ Στέφεν στην έκθεση που του ανέθεσε η οργάνωση Sense About Science.
Οι υπεύθυνοι των κυβερνητικών γραφείων Τύπου και οι υπουργοί χρειάζονταν εκπαίδευση για το πώς να επικοινωνούν με ακρίβεια τα ευρήματα των ερευνών, πρόσθεσε. Ο Νικ Ρος, παρουσιαστής και μέλος της Sense About Science, είπε ότι οι έρευνες που έχουν εξαφανιστεί δημιούργησαν ένα "δημοκρατικό έλλειμμα" που πυροδοτεί "κυνισμό". Το σύστημα δημοσιεύσεων των ερευνών ήταν αδύναμο, πρόσθεσε.
"Τα ευρήματα ερευνών που έχουν ανατεθεί συχνά με πολύ υψηλό κόστος μερικές φορές αποτυγχάνουν να δουν το φως της ημέρας και το αδύναμο κανονιστικό πλαίσιο χρησιμοποιείται για να θάψει τις ανεπιθύμητες αποδείξεις για χρονικό διάστημα αρκετό μέχρι να θεωρηθούν πια μπαγιάτικες" είπε.
H Tρέισι Μπράουν, διευθύντρια του Sense About Science, προειδοποίησε ότι με την προσέγγιση της κυβέρνησης για την έρευνα υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους αναλυτές να εργαστούν μαζί της. "Εάν η κυβέρνηση θέλει ο κόσμος να εμπιστεύεται τις έρευνες που αναθέτει και αν θέλει οι έρευνες αυτές να γίνονται από διακεκριμένους ερευνητές, τότε πρέπει να συμπεριφέρεται αναλόγως".
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είπαν στον σερ Στέφεν ότι δαπανούν πολύ χρόνο προσπαθώντας να εντοπίσουν παλιές έρευνες τις οποίες οι υπηρεσίες τους είχαν αναθέσει και πληρώσει στο παρελθόν.
Μόλις τέσσερα από τα 24 υπουργεία -Περιβάλλοντος, Διεθνούς Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υγείας- διατηρούν μητρώο ερευνών που είχαν αναθέσει. Το γεγονός αυτό "εκθέτει τις δικαιολογίες εκείνων που δεν έχουν φτιάξει μητρώο", είπε η κυρία Μπράουν.
Για τις ανάγκες της έκθεσης ρωτήθηκαν πανεπιστημιακοί, πρώην υπουργοί, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, επικεφαλής κοινοβουλευτικών επιτροπών και δημοσιογράφοι σχετικά με την εμπειρία τους για τη διαχείριση και παραγωγή κυβερνητικών ερευνών.
Εμβάθυνε σε εννιά συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί πως κατέστειλε ή καθυστέρησε τη δημοσίευση πολιτικά άβολων ερευνών σε προβληματικά ζητήματα. Αυτές αφορούσαν την σχέση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και της κατανάλωσης ζάχαρης, το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, τις σχέσεις μετανάστευσης ανεργίας, την κατώτατη τιμή του αλκοόλ και την αυξανόμενη χρήση των τραπεζών τροφίμων.
Οι μελέτες για τη μετανάστευση και την αγορά εργασίας δημοσιεύονταν όταν υποστήριζαν αυτά που έλεγαν οι υπουργοί, αλλά η ανάλυση που αναιρούσε τις δηλώσεις τους δεν δημοσιεύονταν, υποστηρίζει η έρευνα. Οι αναλυτές δεν μπόρεσαν να βρουν "άλλους λόγους πέρα από πολιτικούς" για τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση είχε καθυστερήσει την έκδοση μιας έκθεσης για την πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Μια έκθεση για το πώς το κρέας αλόγου μπήκε στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα έμοιαζε να έχει καθυστερήσει εν μέρει για να δώσει στους υπουργούς περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν πολιτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και στην περίπτωση των τραπεζών τροφίμων, η έκδοση καθυστέρησε για τον αντίκτυπο που θα είχε στην πολιτική.
Η Σάρα Γούλαστον, συντηρητική βουλευτής και πρώην παθολόγος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, είπε πως η καθυστέρηση της έκδοσης της έρευνας για την κατανάλωση ζάχαρης "ήταν τόσο επιζήμια όσο η μη έκδοση".
"Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στη δημοσίευση φαίνεται να έχουν προκληθεί σε διαφορετικό βαθμό από τις πολιτικές ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες", ανέφερε η έκθεση. "Αυτό δεν είναι συμβατό με τις αρχές ούτε της ανεξάρτητης έρευνας ούτε του δημοκρατικού διαλόγου".
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να είναι "η πιο διαφανής κυβέρνηση στον κόσμο. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το να έχει την πιο ανοιχτή προσέγγιση στην ενημέρωση της κάθε διοίκησης".
"Η πρόσβαση στην έρευνα είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική ανάπτυξη πολιτικής και για την ευρύτερη επιστημονική έρευνα σε όλη την κυβέρνηση. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι ενσωματωμένα σε ό,τι κάνουμε. Μιλώντας για την έκθεση είπε πως αποτελεί μια "χρήσιμη συμβολή σε αυτόν τον τομέα".
(METAΦΡΑΣΗ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ)
Πηγή: Η ΑΥΓΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη