Thumbnail
Η ιστορία πίσω από τη γλώσσα...

«Dureformen», η μεταρρύθμιση που κατήργησε τους τίτλους ευγενείας στη Σουηδία

Στη Σουηδία ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τους τίτλους «Κύριος» και «Κυρία» ούτε τον πληθυντικό ευγενείας. Αντιθέτως, ο ένας απευθύνεται στον άλλο χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό όνομα, είτε πρόκειται για τον οδοκαθαριστή είτε για τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι γνωστή και ως «Du reformen». Η αντωνυμία «Du» αντιστοιχεί στο δεύτερο πρόσωπο ενικού, δηλαδή στην αντωνυμία «Εσύ».

Η αρχή έγινε το 1967 από τον Bror Anders Rexed, νευροεπιστήμονα και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας.

Bror Anders Rexed

Bror Anders Rexed, ο καθηγητής που ξεκίνησε την κατάργηση των τίτλων ευγενείας 

Κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας του, ο Rexed, ανακοίνωσε ότι θα απευθύνεται σε όλους με την αντωνυμία «Du» ανεξαρτήτως οικονομικού, επαγγελματικού και κοινωνικού υποβάθρου. Το συγκεκριμένο περιστατικό έθεσε τις βάσεις για την κοινωνική μεταρρύθμιση«Du reformen».

Στο παρελθόν οι κοινωνικές νόρμες επέβαλλαν τη χρήση της κατάλληλης αντωνυμίας και τίτλου ευγενείας. Όταν κάποιος απευθυνόταν σε άτομα κατώτερης κοινωνικής τάξης χρησιμοποιούσε την αντωνυμία «ni», δηλαδή «εσείς» ή αλλιώς «han/hon» δηλαδή «αυτός/αυτή».

Η αντωνυμία «ni» υποδηλώνει κάποιου είδους υποτίμηση και ασέβεια προς κάποιο άτομο. Από την άλλη, η αντωνυμία «Du» χρησιμοποιείται μεταξύ στενών φίλων και συγγενών. Ανάλογη χρήση της αντωνυμίας «Du» γινόταν και στις περιπτώσεις όταν κάποιος απευθυνόταν σε παιδιά.

Στη Σουηδία αναπτύχθηκε ένα περίπλοκο σύστημα τίτλων ευγενείας και αντωνυμιών το οποίο είχε ως βάση το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο ενός ατόμου, το επάγγελμα του, το φύλο του, την οικογενειακή του κατάσταση.

Παρόλα ταύτα, η χρήση αντωνυμιών και τίτλων ευγενείας διέφερε από περιοχή σε περιοχή της χώρας. Επιπλέον, μία γυναίκα η οποία ήτανε παντρεμένη με κάποιο ο οποίος διέθετε κάποιο τίτλο ευγενείας συνδεδεμένο με το επάγγελμα του,τότε η γυναίκα υιοθετούσε το θηλυκό τύπο του τίτλου ευγενείας του συζύγου της.

Αυτό δημιούργησε προβλήματα καθότι η ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες να αποκτήσουν τους δικούς τους επαγγελματικούς τίτλους.

Η Στοκχόλμη

Η Στοκχόλμη 

stockholmΗ μεταρρύθμιση «du reformen» ξεκίνησε πριν από το “ 67 ως μία ενέργεια οικοδόμησης μιας πιο δημοκρατικής και ισότιμης κοινωνίας.

Τον πρώτο καιρό, οι κρατικές αρχές και αρκετοί κύκλοι με ιδιαίτερα μεγάλη κοινωνική επιρροή προσπάθησαν να επαναφέρουν την ευρεία χρήση της αντωνυμίας «ni». Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως ένιωθαν ότι η συγκεκριμένη αντωνυμία δεν ταυτίζεται με την ιδιότητα τους ως πολίτες.

Έτσι η μεταρρύθμιση «du reformen» προωθήθηκε ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται το δεύτερο πρόσωπο ενικού ως ο μόνος κοινωνικά αποδεκτός τρόπος προσφώνησης. Επιπλέον, καταργήθηκαν και οι διάφοροι τίτλοι ευγενείας.

Παρόλα ταύτα, όταν γίνεται προσφώνηση των μελών της Βασιλικής Οικογένειας χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα κάποιοι τίτλοι ευγενείας όπως, «Ο Βασιλεύς» (kungen/konungen), η «Αυτού Μεγαλειότης» κτλ.

Tης αναγνώστριας μας Μαρίας Στρατή

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Θέλω να πατήσω ένα κουμπί και να εξαφανίσω τους τουρίστες» – Η αίσθηση της έλλειψης χώρου στην Αθήνα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Φωτιά στη Μιχαλακοπούλου
Φωτιά τώρα σε κατάστημα ελαστικών στη Μιχαλακοπούλου – Κλειστό το σημείο, επιχειρούν πυροσβέστες
Δυσπρόσιτο το σημείο – Επιχειρούν με αναπνευστικές συσκευές
Φωτιά τώρα σε κατάστημα ελαστικών στη Μιχαλακοπούλου – Κλειστό το σημείο, επιχειρούν πυροσβέστες
agiasmos_sholeion.jpg
Επιστροφή στα θρανία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα – Τι αλλάζει τη σχολική χρονιά 2025-2026
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για τη νέα σχολική χρονιά 2025-2026
Επιστροφή στα θρανία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα – Τι αλλάζει τη σχολική χρονιά 2025-2026