Thumbnail
Η θερμοκρασία του πλανήτη θα φτάσει τους 77 βαθμούς μέχρι το 2100

Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει τις θερμοκρασίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου σε επίπεδα πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές, σύμφωνα με νέα μελέτη του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Λογιόλα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης του ΜΙΤ, χωρίς επιτυχείς προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ορισμένες πόλεις της Μέσης Ανατολής θα αντιμετωπίσουν ένα συνδυασμό θερμοκρασίας και υγρασίας πάνω από το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης, δείχνουν οι προσομοιώσεις των ερευνητών.

Οι καύσωνες αποτελούν κοινό φαινόμενο, αλλά φαίνεται να αυξάνονται σε ένταση. Νωρίτερα φέτος στην Ινδία, θερμοκρασίες που πλησίασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 2.500 ανθρώπων.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, υπολογίζεται πως για τις χώρες του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 74 με 77 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάτι τέτοιο είναι τρομερά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το ανθρώπινο σώμα θα είναι ανίκανο να παράγει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα.

Για να καταλάβει κανείς πώς θα είναι η ζωή το 2100 σε αυτές τις περιοχές, υπό αυτές τις θερμοκρασίες, μπορεί να συνδυάσει μια θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου με 100% επίπεδα υγρασίας. Όπως εξηγεί ο Elfatih Eltahir, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT: «Μπορείτε να μπείτε σε μια υγρή σάουνα και να θέσετε τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Θα μπορείτε να το αντέξετε για λίγο, αλλά σκεφτείτε να είστε εκτεθειμένοι σε κάτι τέτοιο για έξι ή περισσότερες ώρες».

Ωστόσο, τέτοιες θερμοκρασίες δεν θα υφίστανται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, οι «υπερ-καύσωνες» θα συμβαίνουν μια φορά κάθε δεκαετία ως το τέλος του αιώνα, προκαλώντας πληθώρα θανάτων.Παρ” όλα αυτά φαίνεται πω οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα θα καταφέρουν να μείνουν ανέπαφες από αυτό το φαινόμενο χάρη στην ευρεία διαθεσιμότητα του κλιματισμού.

Όμως, σύμφωνα με τον Eltahir και τον έτερο συγγραφέα της μελέτης, Jeremy Pal, από το πανεπιστήμιο Loyola Marymount, η κατάσταση για όσους ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο, ή δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό στα σπίτια τους, θα είναι αφόρητη.

Μετά το πόρισμα της έρευνας ο Dr Howard Frumkin, πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιπτώσεις για τις εν λόγω περιοχές «είναι τρομακτικές». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι τόσο υψηλές, όπως προβλέπεται στο εν λόγω έγγραφο, όσοι εκτίθενται σε αυτές μπορούν πολύ απλά να πεθάνουν».

Ωστόσο, ο Eltahir δήλωσε πως σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους τέτοια επίπεδα αφόρητης θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν αν τηρηθούν οι κλιματικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν εν όψει των συζητήσεων για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι ως το τέλος της χρονιάς.

Πραγματικό καμίνι η πόλη Bandar Mahshahr
Εξωπραγματικές θερμοκρασίες καταγράφονται στο Ιράν με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους  67,8 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iphone
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
Πως να δράσετε άμεσα και μεθοδικά, ώστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω ζημίας.
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
wifi-routers.jpg
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γείτονες ή ακόμα και άγνωστοι συνδέονται χωρίς άδεια στο WiFi μας, επιβραδύνοντας τη σύνδεση και θέτοντας σε...
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας