Την άποψη σαράντα οκτώ οικονομολόγων ζήτησε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφορικά με την οδυνηρή συμφωνία για την Κύπρο και τις νέες εξελίξεις στην ευρωζώνη καταγράφοντας την εκτίμηση ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα – μέλος που θα ζητήσει διεθνή δανεισμό.
Στην πλειοψηφία τους οι 48 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι τα επόμενα κράτη που θα απευθυνθούν σε θεσμικά όργανα και διεθνείς οργανισμούς για βοήθεια θα είναι η Ισπανία και Σλοβενία.
Η έρευνα καταδεικνύει διάσταση απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες για το αν η συμφωνία για το κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης.
Οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν δανεισμό. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας προκαλεί συγκρίσεις με την Κύπρο.
Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επανέλθουν οι νομισματικές διαφοροποιήσεις εντός ευρωζώνης, καθώς το ευρώ στην Κύπρο ενδέχεται να μην είναι πλέον το ίδιο νόμισμα, κάτι που αποτελεί ρίσκο για το μέλλον του κοινού νομίσματος.
Με τους περιορισμούς που ετοιμάζονται να επιβάλλουν οι κυπριακές αρχές στις κινήσεις κεφαλαίων για να την αποτροπή μαζικής φυγής καταθέσεων το νόμισμα στην Κύπρο θα είναι λιγότερο ρευστό απ' ότι σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία, όπου δεν υφίσταται κανένας τέτοιος περιορισμός.
Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι 38 από τους 46 οικονομολόγους θεωρούν ότι η επιβολή των ελέγχων είναι αρμόζουσες, καθώς το εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη έξοδο τεράστιων ποσοτήτων ρευστού από τη νήσο.
Σε αντίθεση, μάλιστα, με τις εξαγγελίες πολιτικών, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι περιορισμού αυτοί δεν θα διαρκέσουν μερικές ημέρες ή εβδομάδες, όπως διαμηνύεται, αλλά ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες ακόμη και χρόνια.
«Η Ισλανδία ακόμη επιβάλλει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. . . μπορεί να απαιτηθούν μήνες αν όχι χρόνια στην Κύπρο πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε ο Πίτερ Φάντεν Χάουτε, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες.
Οι 19 είπαν ότι η επιλογή να κλείσει και όχι να ανακεφαλαιοποιηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα είναι καλύτερη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα πιο μακροπρόθεσμα στην ευρωζώνη. Οι 14 διαφώνησαν. Οι υπόλοιποι 12 είπαν ότι δεν θα έχει καμιά επίπτωση.
«Αν και η προσέγγιση αυτή σημαίνει πως τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να αντιμετωπίζονται πλέον ταχύτερα, κάτι το οποίο είναι θετικό σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, στην πραγματικότητα ελαττώνει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα», επισήμανε ο Έλβιν ντε Χροτ, οικονομολόγος της Rabobank International στην Ουτρέχτη. «Μπορεί να οδηγήσει σε νέο διαχωρισμό (των χωρών του) κέντρου (με αυτές της) - περιφέρειας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κύματα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων εάν απλώς υπάρξει υποψία ότι επίκειται η διάσωση μιας τράπεζας».
Μέχρι τώρα πάντως δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις πως οι αποταμιευτές στην Ισπανία και στη Σλοβενία, ή σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αποσύρουν μετρητά εξαιτίας της κυπριακής κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ότι «αποκλείει απολύτως» το ενδεχόμενο να ζητήσει η Μαδρίτη ευρωπαϊκό δανεισμό για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα του ισπανικού δημοσίου. Παρομοίως, ο Μάρκο Κράνιετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η Σλοβενία, της κεντρικής τράπεζας της οποίας είναι ο επικεφαλής, δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Κύπρου.
Ανάμεσα στις άλλες χώρες που εκτιμάται πως θα μπορούσαν να χρειαστούν 'διάσωση', την Ιταλία ανέφεραν 6 οικονομολόγοι, ενώ μερικοί ανέφεραν την Μάλτα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία—που ήδη τελεί υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού.
Ένα ευρύτερο ερώτημα για την πολιτική της ΕΚΤ έδειξε πως οι οικονομολόγοι δεν θεωρούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές της και ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, ως τουλάχιστον τα μέσα του 2014.
iefimerida.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη