Thumbnail

 

Στα προβλήματα αναφορικά με την καταπολέμηση της διάδοσης του AIDS στην Ελλάδα, όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.
 
Εκτιμά μάλιστα ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της κρίσης χρέους ενδεχομένως να απειλήσουν τις προσπάθειες για καταπολέμηση του φαινομένου.
 
Ο ΟΚΑΝΑ ενδεχομένως κλείσει κάποια από τα κέντρα θεραπείας που διατηρεί λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του στα μισά, από 35 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 20 εκατομμύρια ευρώ το 2012, εξήγησε η πρόεδρος Μένη Μαλλιώρη.
 
Μία τέτοια ενέργεια, όπως σχολιάζουν οι συντάκτες, θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τα κέντρα που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα για την καταπολέμηση εξάπλωσης της ασθένειας να έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
 
"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα υπό τις χειρότερες συνθήκες", επισήμανε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, τονίζοντας πως αν δεν πάρουν περισσότερα χρήματα, δεν θα μπορέσουν ούτε να συνεχίσουν όσα έκαναν τον περασμένο χρόνο.
 
Μέσα σε δύο χρόνια, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, 35πλασιάστηκαν οι μολύνσεις μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξέλιξη που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε ένα καταπονημένο ιατρικό σύστημα που πασχίζει να πολεμήσει ταυτόχρονα ξεσπάσματα ελονοσίας και τον ιό του Δυτικού Νείλου εν μέσω οικονομικής κρίσης.
 
Το πάγωμα των προσλήψεων και οι περικοπές των δαπανών από την κυβέρνηση με στόχο τον ραγδαίο περιορισμό του χρέους απειλούν να καθυστερήσουν την αντίδραση και να επεκτείνουν την τετράχρονη αναμονή για μεθαδόνη.
 
"Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα το 2011", σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
 
Τα νέα κρούσματα σε χρήστες ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν στα 487 στα τέλη Οκτωβρίου από 206 τον Οκτώβριο του 2011 και μόλις 14 το 2010.
 
Οι μισές από τις νέες μολύνσεις, όπως σημειώνεται, αποδίδονται στην ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών ως κύριου μέσου μετάδοσης του ιού.
 
"Θα χειροτερεύσει", σχολιάζει στο Bloomberg ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του συλλόγου των ατόμων που ζουν με HIV στην Ελλάδα "Θετική Φωνή". "Πρέπει να ανταποκριθείς σε ένα πρόβλημα που καλπάζει και την ίδια στιγμή οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για αυτό χάνουν χρήματα", συμπληρώνει.
 
Οι χρήστες ναρκωτικών στους δρόμους της Αθήνας, όπως αναφέρει η Μένη Μαλλιώρη, στρέφονται από το σνιφάρισμα κοκαΐνης, που μπορεί να στοιχίσει 20 ευρώ, στην ένεση μεταμφεταμίνης, που στοιχίζει μόλις 2 ευρώ.
 
Εάν σε αυτή την τάση προστεθούν οι μολυσμένες σύριγγες όπως και η αύξηση της πορνείας τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα αποκτά τρομακτικές διαστάσεις.
 
news247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας
Εννέα από τα 10 πιο φιλόξενα χρόνια για μετάδοση της νόσου έχουν συμβεί από το 2000 και ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν...
Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα γάγκειου πυρετού και ελονοσίας