Λαγκαδάς: Καταγγελία γονέων για λεκτική επίθεση διευθύντριας σε έγκυο – Παρέμβαση του Περιφερειακού Διευθυντη Αλέξ. Κόπτση

Εκπαίδευση 0

Αγρίνιο: Πέντε μήνες αναμονής για μια γραφομηχανή Μπράιγ – Μαθητής στην τάξη χωρίς το βασικό του εργαλείο

Μπράιγ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο 15χρονος Γιάννης, μαθητής της Α΄ Λυκείου στη Γαβαλού, περιμένει από τον Ιούνιο την επιστροφή της συσκευής που στάλθηκε για συντήρηση. Η καθυστέρηση δυσκολεύει τις σημειώσεις, τη μελέτη και την προετοιμασία του για τα διαγωνίσματα.

Την ώρα που η σχολική χρονιά προχωρά και τα πρώτα διαγωνίσματα πλησιάζουν, ένας μαθητής στο Αγρίνιο εξακολουθεί να περιμένει το απαραίτητο εργαλείο για να συμμετέχει ουσιαστικά στο μάθημα. Ο 15χρονος Γιάννης, που έχει ολική απώλεια όρασης, παρακολουθεί την Α΄ Λυκείου στη Γαβαλού χωρίς την ηλεκτρονική γραφομηχανή Μπράιγ που χρησιμοποιεί για τις σημειώσεις του.

Σύμφωνα με το AgrinioPress,  η συσκευή στάλθηκε από το σχολείο για συντήρηση τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Στόχος ήταν να βρίσκεται στη διάθεσή του με την έναρξη των μαθημάτων στο Λύκειο. Στα τέλη Οκτωβρίου, όμως, δεν έχει ακόμη επιστραφεί.

Η καθυστέρηση μετριέται σε χαμένες σημειώσεις

Ο Γιάννης κατοικεί στη Μεσάριστα και μετακινείται καθημερινά στη Γαβαλού για το σχολείο. Η απουσία της συσκευής προσθέτει ένα εμπόδιο στην εκπαιδευτική του καθημερινότητα, καθώς δεν μπορεί να καταγράφει τις σημειώσεις του με τον τρόπο που έχει μάθει να χρησιμοποιεί.

Το πρόβλημα συνεχίζεται και μετά το κουδούνι: χωρίς το υλικό που χρειάζεται από την παράδοση, δυσκολεύεται και η προετοιμασία στο σπίτι. Μια εκκρεμότητα συντήρησης μετατρέπεται έτσι σε καθημερινό περιορισμό της πρόσβασής του στη μάθηση.

Το σύστημα Μπράιγ προσφέρει δυνατότητα ανάγνωσης και γραφής μέσω της αφής. Για τον συγκεκριμένο μαθητή, η γραφομηχανή αποτελεί μέρος του αναγκαίου εκπαιδευτικού εξοπλισμού του, με άμεση χρησιμότητα μέσα και έξω από την τάξη.

Διαγωνίσματα χωρίς τη συσκευή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση γίνεται περισσότερο πιεστική ενόψει των διαγωνισμάτων που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Αναφέρεται ότι, χωρίς τη γραφομηχανή του, ο μαθητής θα χρειαστεί να εξεταστεί προφορικά, ακόμη και σε μαθήματα όπως η Έκθεση.

Το ουσιαστικό ζήτημα παραμένει η εξασφάλιση των μέσων που του επιτρέπουν να εργάζεται και να προετοιμάζεται με αυτονομία. Η προσβασιμότητα χρειάζεται να λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, από την παρακολούθηση και την καταγραφή έως τη μελέτη και την αξιολόγηση.

Η αριστεία δεν είναι προϋπόθεση για την υποστήριξη

Ο Γιάννης έχει διακριθεί για τις επιδόσεις του. Στο Γυμνάσιο ήταν σημαιοφόρος, ενώ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου συμμετείχε ως παραστάτης. Επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ψυχολογία.

Η προσπάθεια και οι φιλοδοξίες του αξίζουν χώρο και υποστήριξη. Ωστόσο, το δικαίωμα στον απαραίτητο εξοπλισμό αφορά κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από τη βαθμολογία ή τις διακρίσεις του.

Η άμεση επιστροφή της συσκευής ή η εξασφάλιση κατάλληλου προσωρινού εξοπλισμού μπορεί να δώσει μια πρακτική λύση. Παράλληλα, χρειάζεται σαφής ενημέρωση για την αιτία της καθυστέρησης και τον χρόνο αποκατάστασης, στοιχεία που δεν παρατίθενται στο διαθέσιμο ρεπορτάζ.

Για τον Γιάννη, η ουσιαστική στήριξη έχει συγκεκριμένη μορφή: να μπορεί να ανοίγει τα βιβλία του έχοντας διαθέσιμα τα εργαλεία που χρειάζεται για να μάθει, να γράψει και να προχωρήσει.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Επίδομα συνταξιούχων: Ποιοι θα δουν 150 ευρώ επιπλέον και ποιοι θα λάβουν 400 ευρώ για πρώτη φορά

Πέφτουν οι σοβάδες, διώκονται οι δάσκαλοι: Στο Πόρτο Ράφτη η ευθύνη βρίσκει τον εύκολο στόχο

Βάσεις 2026: Ποιοι κερδίζουν έδαφος, ποιες σχολές υποχωρούν

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση