Thumbnail

 

 Ισπανοί ερευνητές ανέπτυξαν εμβόλιο που σταματά προσωρινά την ανάπτυξη του ιού HIV σε ασθενείς.
 
Μία ομάδα από Ισπανούς γιατρούς ανέπτυξε ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προσωρινή αποτροπή της εξελικτικής πορείας του ιού HIV που προκαλεί AIDS σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
 
«Αυτό που επιτύχαμε είναι να παράσχουμε οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μάθει να καταστρέφει τον ιό, πράγμα που δεν είναι εφικτό με, ας πούμε, φυσικό τρόπο», εξήγησε ο Φελίπε Γκαρθία, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο νοσοκομείο Κλινίκ ντε Μπαρσελόνα, τα πορίσματα της έρευνας της οποίας δημοσιεύονται στην περιοδική έκδοση Science Transitional Medicine.
 
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών του εμβολίου σε περίπου 40 ασθενείς, οι οποίοι διέκοψαν την ως τότε φαρμακευτική αγωγή τους, το εμβόλιο κατόρθωσε «να ελέγξει προσωρινά τον αναδιπλασιασμό του ιού με μία ανώτατη μείωση του ιικού φορτίου άνω του 90% εν σχέσει προς το αρχικό φορτίο», προστίθεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
 
«Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με την ανταπόκριση που επιτυγχάνεται από μία μονοθεραπεία με τη χρήση αντιικών φαρμάκων», τα οποία δρουν ως αναστολείς των διαφόρων σταδίων του μηχανισμού παραγωγής αντιγράφων του HIV στο αίμα, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.
 
Το εμβόλιο αποτελεί μία καινοτόμο εξέλιξη στη μάχη κατά του EΪΤΖ, διότι επιτρέπει την προσωρινή διακοπή της δια βίου φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών, «η οποία προκαλεί ενοχλήσεις στους νοσούντες εξαιτίας των πιθανών τοξικών επιδράσεων που μπορεί μακροπρόθεσμα να επιφέρουν, στις οποίες θα πρέπει να προστεθεί και το αυξημένο οικονομικό κόστος» μίας τέτοιας θεραπείας, υπογραμμίζει η ίδια ιατρική ομάδα.
 
Μολαταύτα, σημειώνεται πως το εμβόλιο από μόνο του δεν κατορθώνει να μειώσει το ιικό φορτίο παρά μόνον για μία περίοδο, διάρκειας ενός έτους το μέγιστο, μετά το πέρας της οποίας ο ασθενής επιβάλλεται να επιστρέψει στη φαρμακευτική αγωγή με αντιιικά σκευάσματα.
 
«Στο μέλλον θα πρέπει να βελτιώσουμε το εμβόλιο και να το συνδυάσουμε με άλλα θεραπευτικά εμβόλια. Για να φθάσουμε στο παρόν σημείο απαιτήθηκαν επτά χρόνια και στα επόμενα τρία, ή τέσσερα χρόνια, θα συνεχίσουμε να εργαζόμεθα προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου, Τζοζέπ Μαρία Γκατέλ, που διευθύνει το έργο της ερευνητικής ομάδας.
 
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV παγκοσμίως αυξήθηκε ελαφρώς το 2011, φθάνοντας τα 34 εκατ. νοσούντες, έναντι 33,5 εκατ. το 2010.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αντωνία Αλατσατιανού
Η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που κατέκτησε τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ πριν την αποφοίτηση της από το Λύκειο
Εξαιρετικό ταλέντο και πρόωρη συμμετοχή σε πανεπιστημιακές εξετάσεις: Το ταλέντο και η τέχνη νίκησαν τον χρόνο
Η μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που κατέκτησε τη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ πριν την αποφοίτηση της από το Λύκειο
gov_wallet-810x455.jpg
Ηλεκτρονικά έγγραφα από τους Δήμους μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet – Τι αλλάζει για τους πολίτες
Οι Δήμοι αποκτούν ψηφιακή δυνατότητα επίδοσης εγγράφων μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet – Άμεση ενημέρωση πολιτών με SMS, email και ειδοποιήσεις στο...
Ηλεκτρονικά έγγραφα από τους Δήμους μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet – Τι αλλάζει για τους πολίτες
tameio
Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 2027: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων «κλειδώνουν» έξοδο με όρια 58,5 έως 62 ετών
Το 2025 και το 2026 αποτελούν παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρη συνταξιοδότηση χωρίς τις επιπτώσεις του νέου συστήματος. Όμως από το 2027 και μετά, η...
Ποιοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν το 2027: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων «κλειδώνουν» έξοδο με όρια 58,5 έως 62 ετών