Thumbnail
  Πειραματικό εμβόλιο κατά της γρίπης υπόσχεται άμεση και εφ’ όρου ζωής προστασία στο μέλλον...   Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται για το μέλλον ταχύτατη και μακρόχρονη, ίσως και εφ’ όρου ζωής, προστασία των ανθρώπων κατά των διαφόρων στελεχών του ιού της γρίπης. Προς το παρόν, οι Γερμανοί ερευνητές που το αναπτύσσουν, έκαναν επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχτεί ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους σε βάθος χρόνου.

 

Πειραματικό εμβόλιο κατά της γρίπης υπόσχεται άμεση και εφ’ όρου ζωής προστασία στο μέλλον...
 
Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται για το μέλλον ταχύτατη και μακρόχρονη, ίσως και εφ’ όρου ζωής, προστασία των ανθρώπων κατά των διαφόρων στελεχών του ιού της γρίπης. Προς το παρόν, οι Γερμανοί ερευνητές που το αναπτύσσουν, έκαναν επιτυχείς δοκιμές σε πειραματόζωα και μένει να αποδειχτεί ότι το εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους σε βάθος χρόνου.
 
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Λόθαρ Στιτς του Ινστιτούτου Φρίντριχ-Λέφλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το "New Scientist", βασίζουν το εμβόλιό τους αποκλειστικά σε ένα μόριο που σχετίζεται με το DNA, στο «αγγελιαφόρο RNA» (mRNA). Είναι το πρώτο εμβόλιο αυτού του είδους που δοκιμάζεται κατά μιας μολυσματικής νόσου, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί δοκιμές για παρόμοιου τύπου αντικαρκινικά εμβόλια.
 
Αν όντως αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του νέου είδους εμβολίου, τότε οι φαρμακευτικές εταιρίες θα χρειάζονται μόνο μερικές εβδομάδες (έξι έως οκτώ) μετά την αποκωδικοποίηση του γενετικού κώδικα του ιού, αντί για έξι μήνες όπως σήμερα, προκειμένου να παράγουν νέες παρτίδες ολοκληρωμένων εμβολίων. Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ σημαντικό για την άμεση και μαζική καταπολέμηση της γρίπης, ιδίως σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας, όταν εμφανίζονται επικίνδυνες νέες μεταλλάξεις του ιού.
 
Τα συμβατικά εμβόλια γρίπης συνήθως παράγονται με βάση γονιμοποιημένα αυγά κότας, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα. Πιο πρόσφατα, μερικές εταιρίες, όπως η Νovartis (που πήρε τη σχετική έγκριση στις ΗΠΑ προ ημερών), άρχισαν να χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο ανάπτυξης εμβολίων γρίπης με βάση καλλιέργειες ζωικών κυττάρων, που είναι σαφώς ταχύτερη (οκτώ έως δέκα εβδομάδες για ένα νέο εμβόλιο), όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
 
Η νέα γερμανική τεχνική υπόσχεται ταχύτερα αποτελέσματα χάρη στο mRNA, το μόριο που μεταφέρει στα κύτταρα τις πληροφορίες του DNA για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες πρωτεϊνες. «Το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε, είναι η αλληλουχία των σχετικών γονιδίων (σ.σ του ιού της γρίπης). Είναι μια νέα εναλλακτική λύση και δεν παίρνει πολύ χρόνο», δήλωσε ο Στιτς.
 
Οι Γερμανοί ερευνητές εμβολίασαν ποντίκια, χοίρους και άλλα ζώα με το πειραματικό εμβόλιο mRNA και διαπίστωσαν ότι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των πειραματόζωων ήταν ίδια ή και καλύτερη από ό,τι στα συμβατικά εμβόλια. Επιπλέον, τα νέα εμβόλια ήσαν πολύ αποτελεσματικά τόσο σε πολύ νεαρά, όσο και σε πολύ γέρικα ζώα, κάτι που δεν εξασφαλίζεται με τα τωρινά εμβόλια.
 
Ένα ακόμα πλεονέκτημα των νέων εμβολίων είναι ότι δεν χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο.
 
Πάντως, για τη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους θα περάσουν μερικά χρόνια, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν εκτεταμένες δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
 
Άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονται για την ανάπτυξη αντιγριπικών εμβολίων με βάση απευθείας το DNA, όμως αυτή η προσέγγιση θεωρείται πιο επικίνδυνη, επειδή το DNA που κωδικοποιεί για τις πρωτεΐνες του ιού της γρίπης, είναι πιθανό να ενσωματωθεί στο ανθρώπινο DNΑ, προκαλώντας έτσι προβλήματα στη ρύθμιση των γονιδίων του ανθρώπου - ένας κίνδυνος που δεν υπάρχει με το «αγγελιαφόρο RNA».
 
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kairos
Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα (8/5) - Ανατροπή σκηνικού με πολικό αεροχείμαρρο
Μετά τη ζέστη έρχεται πολικός αεροχείμαρρος - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ μέχρι το Σαββατοκύριακο
Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα (8/5) - Ανατροπή σκηνικού με πολικό αεροχείμαρρο
aithousa_taksi
Ημιμόνιμοι εκπαιδευτικοί: Περί Ωνάσειων (Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ΔΗΜΩΣ)
Σκοπός τους είναι να καταπιαστούν με ζητήματα που αφορούν τόσο τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και τους γονείς, τις σχολικές...
Ημιμόνιμοι εκπαιδευτικοί: Περί Ωνάσειων (Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία ΔΗΜΩΣ)
gynaika
Ποιά είναι η δίαιτα που υπόσχεται κοιλιακούς, αλλά απειλεί τη γυναικεία γονιμότητα
Μια διατροφική τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος στα social media, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς.
Ποιά είναι η δίαιτα που υπόσχεται κοιλιακούς, αλλά απειλεί τη γυναικεία γονιμότητα