dimitris koufontinas
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Όσα αποκάλυψε μέσα από τη φυλακή στο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά για την ένοπλη οργάνωση που σημάδεψε τη Μεταπολίτευση

Για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή, ο καταδικασμένος για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, μίλησε δημόσια στο ντοκιμαντέρ «Φάκελος 17Ν» του Αλέξης Παπαχελάς, επιχειρώντας να περιγράψει τη διαδρομή που τον οδήγησε στην οργάνωση και στη συμμετοχή σε δολοφονικές επιθέσεις.

Ο Κουφοντίνας, γνωστός με το ψευδώνυμο «Λουκάς», τοποθετεί το ιδεολογικό σημείο καμπής στην εξέγερση του Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όπως υποστηρίζει, η γενιά του πίστεψε ότι οι στόχοι εκείνης της περιόδου δεν μπορούσαν να επιτευχθούν ειρηνικά. Αναφέρθηκε μάλιστα στην επιρροή που άσκησαν πάνω του τα λόγια του Τσε Γκεβάρα, μιλώντας για τη «συνέπεια λόγων και πράξεων» που – όπως είπε – τον ενέπνευσε.

Περιγράφοντας τα πρώτα του πολιτικά βήματα, σημείωσε ότι μετά τη Μεταπολίτευση βρέθηκε, όπως πολλοί νέοι της εποχής, κοντά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε πρόβαλλε συνθήματα για αυτοδιαχείριση και απομάκρυνση των ξένων βάσεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η πορεία αυτή δεν κράτησε πολύ, καθώς – κατά τη δική του εκδοχή – ακολούθησε «άλλους δρόμους» που τον οδήγησαν τελικά στην ένταξη στη 17Ν.

Θυμήθηκε ακόμη ότι άκουσε για πρώτη φορά το όνομα της οργάνωσης το 1976, μετά τη δολοφονία του βασανιστή της χούντας, Ευάγγελος Μάλλιος, περιγράφοντας το κλίμα της εποχής και τις συζητήσεις που ακολούθησαν.

Η χαμένη ευκαιρία σύλληψης

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, Φώτης Παπαγεωργίου, αποκάλυψε ότι το όνομα του Κουφοντίνα είχε απασχολήσει τις Αρχές ήδη από το 1985, με αφορμή βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Citibank στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αφήγησή του, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην ενέργεια ανήκε στον πατέρα του Κουφοντίνα. Παρά την ταυτοποίηση, η ειδοποίηση προς την οικογένεια για να παρουσιαστεί στις Αρχές είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να εξαφανιστεί, περνώντας οριστικά στην παρανομία.

Πολιτική ένταση και θεωρίες συνωμοσίας

Η δράση της 17Ν συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με επιθέσεις, ληστείες και στοχευμένες δολοφονίες, κορυφαία εκ των οποίων ήταν εκείνη του Παύλος Μπακογιάννης το 1989, σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης που συνδέθηκε με το σκάνδαλο Κοσκωτά και το λεγόμενο «βρώμικο ’89».

Το κλίμα εκείνης της εποχής ευνόησε και την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας, με φήμες να διακινούνται ακόμη και για πολιτική κάλυψη της οργάνωσης. Σε κάποια φάση, μάλιστα, είχε διατυπωθεί δημόσια υπόνοια περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με τον Ανδρέας Παπανδρέου να έχει αναφερθεί εμμέσως στο όνομα του πανεπιστημιακού Γιάννης Τσεκούρας, υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Η μαρτυρία Κουφοντίνα, δεκαετίες μετά τη δράση της 17Ν και την εξάρθρωσή της το 2002, φωτίζει – μέσα από τη δική του οπτική – το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο μιας από τις πιο αιματηρές οργανώσεις της Μεταπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να αναιρεί το βαρύ αποτύπωμα που άφησε στην ελληνική κοινωνία.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Ιδίας δυσκολίας με τα περσινά τα θέματα στα ΓΕΛ
Πώς σχολιάζει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Ιδίας δυσκολίας με τα περσινά τα θέματα στα ΓΕΛ
ASEP
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Άμεσα τα αποτελέσματα - Ενεργοποιείται η κληρωτίδα
Η ηλεκτρονική εφαρμογή ανοικτής κληρωτίδας κατατάσσει τους ισοβαθμούντες υποψήφιους και είναι το τελευταίο βήμα πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων
ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2026: Άμεσα τα αποτελέσματα - Ενεργοποιείται η κληρωτίδα
πεναφα
«Οι διορισμοί του Ιουνίου κρίνουν το μέλλον της Φυσικής Αγωγής»
Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ και νέα παρέμβαση για μόνιμους διορισμούς, προσχολική αγωγή, κολύμβηση και Αθλητικά Σχολεία
«Οι διορισμοί του Ιουνίου κρίνουν το μέλλον της Φυσικής Αγωγής»