κοκκορας
Τα μυστικά και οι τεχνικές για να πετύχετε τον πιο ζουμερό, αρωματικό κόκορα με χοντρά μακαρόνια

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της κυκλαδίτικης κουζίνας επιστρέφει στο προσκήνιο: ο κόκορας κρασάτος, ένα φαγητό βαθιάς παράδοσης που συνδυάζει απλά υλικά, αργό μαγείρεμα και έντονα αρώματα. Η εκδοχή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από την Πάρο αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για να γίνει το κρέας τρυφερό, η σάλτσα δεμένη και τα μακαρόνια απολαυστικά.

Η διαδικασία ξεκινά με καλό ρόδισμα του κόκορα – βασικό βήμα για γεύση και σωστή υφή. Τα αρωματικά μπαχαρικά, όπως κανέλα, μπαχάρι και μοσχοκάρυδο, «χτίζουν» το προφίλ της σάλτσας, ενώ το παριανό λιαστό κρασί δίνει τη χαρακτηριστική γλυκόξινη ένταση.

Η σιγοβράση είναι το μυστικό της επιτυχίας: σχεδόν δύο ώρες μαγείρεμα μέχρι το κρέας να λιώνει και η σάλτσα να δέσει τέλεια. Τα χοντρά μακαρόνια ολοκληρώνουν το πιάτο, ιδανικά βρασμένα σε ζωμό από τον ίδιο τον κόκορα για μέγιστη νοστιμιά.

Τα μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά

  • Ο κόκορας πρέπει να μείνει εκτός ψυγείου πριν μαγειρευτεί, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τα κομμάτια σκουπίζονται καλά πριν το ρόδισμα για σωστή θωράκιση.
  • Αν είναι χωριάτικος και σκληρός, προβράζεται για 30–40 λεπτά και ο ζωμός αξιοποιείται στα μακαρόνια.
  • Ποτέ δεν ξανακαταψύχουμε αποψυγμένο κρέας.

Η παραδοσιακή αυτή συνταγή δεν είναι μόνο ένα χορταστικό πιάτο· είναι μέρος της ταυτότητας των Κυκλάδων. Με λίγη προσοχή στα βήματα και τα σωστά μπαχαρικά, ο κόκορας κρασάτος μπορεί εύκολα να γίνει ο «βασιλιάς» του κυριακάτικου τραπεζιού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αθανάσιος Τσόκας
Αθανάσιος Τσόκας: Ο πολιτευτής της «Νίκης» στην «ομάδα σοφών» της Μαρίας Καρυστιανού
Ο καθηγητής μαθηματικών και πρώην υποψήφιος βουλευτής εντάσσεται στην «ομάδα σοφών» για το πολιτικό πρόγραμμα του υπό ίδρυση φορέα
Αθανάσιος Τσόκας: Ο πολιτευτής της «Νίκης» στην «ομάδα σοφών» της Μαρίας Καρυστιανού
ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ
Ο Πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης στο alfavita.gr: Την Τρίτη 27/1 η έναρξη της 110ης Συνόδου Πρυτάνεων
Ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης είναι Προεδρεύων της 110ης Συνόδου Πρυτάνεων
Ο Πρύτανης του Παν. Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης στο alfavita.gr: Την Τρίτη 27/1 η έναρξη της 110ης Συνόδου Πρυτάνεων