Τι προσφέρει το προζύμι
Το προζύμι δεν ενισχύει μόνο τη γεύση του ψωμιού, αλλά και τη θρεπτική του αξία, υποστηρίζοντας την υγεία του εντέρου. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή, αλλά η ανταμοιβή είναι ένα ψωμί αρωματικό, αφράτο και με πλούσια υφή.
Υλικά:
25 γρ. σκληρό λευκό αλεύρι
25 γρ. αλεύρι σίκαλης
50 γρ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το νερό και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα ταΐζουμε το προζύμι με 15 γρ. από κάθε αλεύρι και 30 γρ. νερό, αφήνοντάς το ξανά 24 ώρες.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα 4 ημέρες. Σταδιακά, το προζύμι θα αρχίσει να φουσκώνει και να γίνεται ζωντανό.
Όταν είναι έτοιμο, κρατάμε 4 κουταλιές για τη συνέχεια και το υπόλοιπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κρέπες, μάφινς ή τηγανίτες. Ταΐζουμε ξανά τις κουταλιές με ίσες ποσότητες αλευριού και νερού και αφήνουμε 8 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε για ψωμί.
Αποθήκευση και φροντίδα
Το προζύμι διατηρείται καλύτερα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Για να παραμείνει ζωντανό, το ταΐζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με αλεύρι και νερό. Αν ξεχαστεί, αφαιρούμε το υγρό από την επιφάνεια και το αναζωογονούμε. Αν δεν φουσκώσει μετά από δύο προσπάθειες, ξεκινάμε πάλι από την αρχή.
Όταν θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί, βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ, το ταΐζουμε και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γεμίσει φυσαλίδες και να αποκτήσει δύναμη. Έτσι, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα γνήσιο, σπιτικό ψωμί γεμάτο γεύση και υφή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom