Γιατί να προτιμήσετε ξύλινη επιφάνεια κοπής;
Πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες μάγειρες επιλέγουν το ξύλο αντί για το πλαστικό. Οι πλαστικές σανίδες χαράζονται εύκολα, κρατούν μικροσκοπικά υπολείμματα τροφής και μπορεί να αφήσουν μικρά κομματάκια πλαστικού στο φαγητό με τον καιρό. Το ξύλο, από την άλλη, είναι πιο “φιλικό” στο μαχαίρι και πιο ανθεκτικό, αλλά απαιτεί σωστό καθαρισμό και προσοχή στην υγρασία, ώστε να μη μαυρίσει, σκεβρώσει ή αναπτύξει μούχλα.
Η φυσική μέθοδος απολύμανσης με αλάτι και λεμόνι
Ο Chef Zealand, μέσα από βίντεο στο Instagram, προτείνει μια απλή, φυσική και αποτελεσματική μέθοδο καθαρισμού, ιδανική για ξύλινες σανίδες κοπής. Δεν χρειάζονται χημικά καθαριστικά, μόνο χοντρό αλάτι και ένα λεμόνι.
Εκτέλεση:
Καλύψτε όλη την επιφάνεια της σανίδας με αρκετό χοντρό αλάτι.
Το αλάτι δρα ως φυσικό “τρίψιμο”, απομακρύνει υπολείμματα και λεκέδες, ενώ έχει και ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες.
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και χρησιμοποιήστε το σαν βούρτσα.
Στύψτε ελαφρά για να βγει ο χυμός και τρίψτε κυκλικά πάνω στο αλάτι.
Ο χυμός λεμονιού βοηθά να φύγουν οι μυρωδιές (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι) και συμβάλλει στην απολύμανση και στην απομάκρυνση των λεκέδων.
Αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε τη σανίδα με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι πιάτων.
Ξεπλύνετε πολύ καλά ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα σαπουνιού στην επιφάνεια.
Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα και αφήστε τη σανίδα όρθια, για να στεγνώσει εντελώς στον αέρα.
Σωστή συντήρηση με λάδωμα
Για να παραμείνει η ξύλινη επιφάνεια σε καλή κατάσταση, δεν αρκεί μόνο ο καθαρισμός. Χρειάζεται και περιοδικό «θρέψιμο» με λάδι.
Προτείνεται ορυκτέλαιο ποιότητας τροφίμων (food-grade mineral oil).
Αποφύγετε μαγειρικά λάδια, όπως ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, γιατί μπορεί να ταγγίσουν με τον χρόνο και να αφήσουν δυσάρεστη μυρωδιά ή να αλλοιώσουν το ξύλο.
Πώς να το κάνετε:
Απλώστε μια μικρή ποσότητα ορυκτέλαιου σε καθαρή, στεγνή επιφάνεια κοπής.
Τρίψτε το λάδι με ένα μαλακό πανί σε όλη την επιφάνεια (και στις πλευρές).
Αφήστε τη σανίδα όρθια όλη τη νύχτα, ώστε να απορροφήσει το λάδι και να στεγνώσει πλήρως.
Για την καθημερινή φροντίδα:
Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα τροφών με μια σπάτουλα ή χαρτί.
Πλύνετε τη σανίδα με ζεστό νερό και λίγο ήπιο απορρυπαντικό πιάτων.
Ξεπλύνετε καλά.
Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα.
Αφήστε τη όρθια για να στεγνώσει τελείως και να μην κρατήσει υγρασία.
Εβδομαδιαίος βαθύς καθαρισμός
Μια φορά την εβδομάδα (ή συχνότερα, αν τη χρησιμοποιείτε πολύ):
Πασπαλίστε την επιφάνεια με χοντρό αλάτι ή μαγειρική σόδα.
Τρίψτε με μισό λεμόνι, πιέζοντας ελαφρά.
Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Στεγνώστε καλά και αφήστε τη σανίδα όρθια.
Extra συμβουλές για μακροζωία
Μην μουλιάζετε τη σανίδα σε νερό και ποτέ μην την βάζετε στο πλυντήριο πιάτων, το ξύλο μπορεί να σκεβρώσει, να ραγίσει ή να αποκτήσει μούχλα.
Λαδώστε την επιφάνεια περιοδικά (π.χ. μία φορά τον μήνα ή όταν δείτε ότι στεγνώνει).
Αν εμφανιστούν μικρές γρατσουνιές, μπορείτε να τις λειάνετε ελαφρά με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο και μετά να λαδώσετε ξανά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ