Ο καμένος καφές, που μέχρι σήμερα κατέληγε στους κάδους σκουπιδιών, ίσως αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κατασκευαστική βιομηχανία. Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η ενσωμάτωσή του στο σκυρόδεμα μπορεί να αυξήσει την αντοχή του υλικού έως και 30%.
Περίπου 10 δισεκατομμύρια κιλά καφέ πετιούνται ετησίως, συμβάλλοντας στην αύξηση των εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, η υπερεξόρυξη φυσικής άμμου για χρήση στο σκυρόδεμα προκαλεί σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις. Η αξιοποίηση του καμένου καφέ μπορεί να συμβάλει στη μείωση των οργανικών αποβλήτων και στην προστασία φυσικών πόρων.
Το «κλειδί» βρίσκεται στη διαδικασία πυρόλυσης: τα υπολείμματα καφέ θερμαίνονται στους 350°C χωρίς οξυγόνο, μετατρέπονται σε βιοάνθρακα (biochar) και προστίθενται στο σκυρόδεμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν βελτιωμένη ανθεκτικότητα και σταθερότητα, ενώ δοκιμές με υψηλότερη θερμοκρασία (500°C) ήταν λιγότερο αποτελεσματικές.
Οι πρώτες αξιολογήσεις του νέου τύπου σκυροδέματος περιλαμβάνουν ελέγχους αντοχής σε ακραίες θερμοκρασίες, απορρόφηση νερού και φθορά. Επιπλέον, οι ερευνητές διερευνούν την εφαρμογή της ίδιας τεχνολογίας με άλλα οργανικά απόβλητα όπως ξύλο, τρόφιμα και γεωργικά υπολείμματα.
Η καινοτόμος αυτή χρήση του καφέ ανοίγει τον δρόμο για πιο βιώσιμες κατασκευές, συνδυάζοντας ανακύκλωση, μείωση εκπομπών και ενίσχυση της δομικής απόδοσης του σκυροδέματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση