Η έρευνα και τα αποτελέσματα
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Mass General Brigham σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Medicine. Αναλύθηκαν στοιχεία από 2.945 άτομα ηλικίας 42 έως 94 ετών στη Βρετανία, τα οποία παρακολουθήθηκαν για πάνω από δύο δεκαετίες.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι με την πάροδο των χρόνων, οι άνθρωποι τείνουν να μεταθέτουν το πρωινό και το βραδινό τους αργότερα μέσα στη μέρα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο καταναλώνουν όλα τους τα γεύματα.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το καθυστερημένο πρωινό σχετίζεται με:
ψυχικές δυσκολίες, όπως κατάθλιψη και κόπωση,
προβλήματα ύπνου,
δυσκολία στην προετοιμασία φαγητού,
κακή στοματική υγεία,
αλλά και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Επιπλέον, άτομα με τάση να ξυπνούν και να κοιμούνται αργά (νυχτοπούλια) ήταν πιο πιθανό να τρώνε γεύματα σε καθυστερημένες ώρες.
Τι σημαίνουν τα ευρήματα
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης της συνολικής υγείας. Για τους ηλικιωμένους, η διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου, ειδικά στο πρωινό, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία και στην ποιότητα ζωής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ