Μια φυσική ένωση που περιέχεται στο κακάο, η θεοβρωμίνη, ίσως προσφέρει μικρά καρδιαγγειακά οφέλη αυξάνοντας τα επίπεδα της HDL ("καλής") χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η ανακάλυψη αυτή προστίθεται στα ήδη γνωστά πιθανά οφέλη της μαύρης σοκολάτας, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι η επίδραση είναι περιορισμένη.
Η μελέτη και τα αποτελέσματα
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition και διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών Kermanshah στο Ιράν. Συμμετείχαν 72 ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο – μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
Η μία έλαβε 450 mg θεοβρωμίνης ημερησίως
Η άλλη έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo)
Όλοι ακολούθησαν υποθερμιδική δίαιτα και απέφυγαν τρόφιμα με κακάο και καφεΐνη για 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
Μικρή αύξηση της HDL χοληστερόλης (+0,34 mg/dL)
Ενίσχυση του υποτύπου HDL2, ο οποίος θεωρείται πιο προστατευτικός για την καρδιά
Αύξηση της δραστηριότητας του γονιδίου PPAR-άλφα, που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του λίπους
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι αλλαγές ήταν ήπιες και δεν αρκούν από μόνες τους για ουσιαστική βελτίωση της καρδιακής υγείας.
Πόση σοκολάτα αντιστοιχεί στη δόση της μελέτης;
Η ημερήσια δόση των 450 mg θεοβρωμίνης ισοδυναμεί με την κατανάλωση περίπου 60–80 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας. Όμως, αυτή η ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης, ειδικά αν δεν πρόκειται για σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάο και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα.
Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας
Η θεοβρωμίνη δείχνει να έχει ευεργετική επίδραση, αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Η κατανάλωση σοκολάτας με σκοπό τη ρύθμιση της χοληστερόλης δεν συνιστάται, ιδιαίτερα εάν γίνεται χωρίς μέτρο.
Παρόλα αυτά, η μαύρη σοκολάτα συνεχίζει να αποτελεί καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με άλλα γλυκά, καθώς περιέχει πολυφαινόλες με αναγνωρισμένα αντιοξειδωτικά και καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Μελέτες έχουν συνδέσει τη λογική κατανάλωσή της με:
Μείωση αρτηριακής πίεσης
Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
Μείωση κινδύνου για διαβήτη τύπου 2
Η θεοβρωμίνη της μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχει έναν ήπιο θετικό ρόλο στη βελτίωση της HDL χοληστερόλης, αλλά δεν αποτελεί "θεραπεία". Η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση παραμένουν οι βασικοί σύμμαχοι της καρδιάς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ