frouta
Αν αναζητάτε ένα σνακ που να είναι και γευστικό και υγιεινό, τα αποξηραμένα φρούτα είναι η ιδανική επιλογή. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, χαρίζουν γλυκιά γεύση χωρίς να προσθέτουν περιττά λιπαρά ή χοληστερίνη.

Τι φρούτα μπορούμε να αποξηράνουμε
Η αποξήρανση ταιριάζει σε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως μήλα, μπανάνες, δαμάσκηνα, αχλάδια, σύκα και βερίκοκα. Αντίθετα, φρούτα όπως το καρπούζι δεν ενδείκνυνται, καθώς έχουν πολύ υψηλή υγρασία.

Η μέθοδος της αποξήρανσης στο φούρνο
Η διαδικασία στο σπίτι γίνεται κυρίως στον φούρνο, με χαμηλή θερμοκρασία και σωστή κυκλοφορία αέρα. Θα χρειαστείτε:

Δίσκο ή σχάρα ξήρανσης από ανοξείδωτο ατσάλι (όχι αλουμινένιο), λίγο μικρότερο από το εσωτερικό του φούρνου.

Αντιμικροβιακό διάλυμα (με ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ ή χυμό λεμονιού) για να αποφευχθεί η αλλοίωση και το μαύρισμα των φρούτων.

Σκουρόχρωμα γυάλινα αποστειρωμένα βάζα για αποθήκευση.

Προετοιμασία φρούτων
Διαλέγουμε ώριμα, υγιή φρούτα και τα πλένουμε σχολαστικά.

Αφαιρούμε όσα έχουν χτυπήματα ή ατέλειες.

Τα εμβαπτίζουμε σε όξινο διάλυμα για λίγα λεπτά.

Για φρούτα με φλούδα που δυσκολεύει την ξήρανση (π.χ. σταφύλια, δαμάσκηνα, σύκα), τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό και μετά τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό.

Όσα ξεφλουδίζονται εύκολα (π.χ. μήλα, ροδάκινα) τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε και τα βάζουμε στο διάλυμα για περίπου 10 λεπτά.

Η διαδικασία στο φούρνο
Στρώνουμε τα φρούτα στη σχάρα με το κοίλο μέρος προς τα πάνω.

Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 60°C και τοποθετούμε τη σχάρα περίπου 8 εκ. πάνω από τον πάτο.

Αφήνουμε την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή για να διαφύγουν οι υδρατμοί.

Κάθε 3-4 ώρες αναποδογυρίζουμε τα φρούτα.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ξήρανση, σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τα φρούτα μέσα για άλλη μία ώρα με την πόρτα ανοιχτή.

Τα φρούτα είναι έτοιμα όταν έχουν ελαστικότητα, δεν αφήνουν υγρασία στο χέρι και σπάνε εύκολα. Αν κάποια παραμένουν υγρά, τα επιστρέφουμε στον φούρνο για λίγο ακόμα.

Αποθήκευση
Τοποθετούμε τα αποξηραμένα φρούτα σε αποστειρωμένα, σκουρόχρωμα βάζα χωρίς να τα πιέζουμε πολύ.

Φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Διατηρούνται για 6-12 μήνες, αλλά αν εμφανίσουν περίεργη μυρωδιά ή μούχλα, τα πετάμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tautotita
Προσωπικός Αριθμός - Προσοχή! Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του - Η κατοχή του είναι υποχρεωτική για την έκδοση δελτίου ταυτότητας
Ο Π.Α. αντικαθιστά σταδιακά τους πολλαπλούς αριθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμό ταυτότητας, δημιουργώντας ένα μόνιμο,...
Προσωπικός Αριθμός - Προσοχή! Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοσή του - Η κατοχή του είναι υποχρεωτική για την έκδοση δελτίου ταυτότητας
daskala
Νεοδιόριστοι - Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Πώς θα ήταν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και όλο σου το καλοκαίρι, αν δεν γνώριζες πού θα σε βρει ο χειμώνας;
Εάν ο διορισμός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί το «φωτεινό αντικείμενο του πόθου» για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι...
Νεοδιόριστοι - Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Πώς θα ήταν οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και όλο σου το καλοκαίρι, αν δεν γνώριζες πού θα σε βρει ο χειμώνας;