Υλικά:
1 κιλό φύλλα κρούστας
700 γρ. βούτυρο αγελάδος (λιωμένο)
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης
300 γρ. καρύδια
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
½ κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουταλάκι κανέλα
Ολόκληρα γαρίφαλα για το στόλισμα
1 κιλό ζάχαρη
700 ml νερό
1 ολόκληρο λεμόνι (κομμένο στη μέση)
Eκτέλεση:
Λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφαιρέστε την επιφάνεια από την κρέμα (πρωτεΐνες του γάλακτος) ώστε να μείνει καθαρό βούτυρο.
Κόψτε τα φύλλα κρούστας στο μέγεθος του ταψιού. Κρατήστε τα σκεπασμένα με μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
Ανακατέψτε σε μπολ τα φιστίκια, τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Βουτυρώστε καλά τον πάτο του ταψιού και απλώστε το πρώτο φύλλο.
Συνεχίστε με 2-3 ακόμη φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε ένα ξεχωριστά.
Πασπαλίστε με το μείγμα ξηρών καρπών.
Συνεχίστε εναλλάξ: κάθε 2-3 φύλλα, ρίξτε λίγο από το μείγμα, έως ότου φτάσετε στα μισά φύλλα.
Φυλάξτε 4 φύλλα για το τελείωμα.
Αφού τελειώσετε με τη γέμιση, προσθέστε τα τελευταία φύλλα στην κορυφή, βουτυρώνοντας και πάλι κάθε στρώση.
Κόψτε τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα. Τοποθετήστε σε κάθε κομμάτι ένα ολόκληρο γαρίφαλο.
Περιχύστε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (150°C, στον αέρα) για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανός.
Ετοιμάστε το σιρόπι λίγο πριν βγει ο μπακλαβάς από τον φούρνο.
Βράστε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ρίξτε το καυτό σιρόπι πάνω στον επίσης καυτό μπακλαβά μόλις τον βγάλετε από τον φούρνο.
Με το σιρόπιασμα, τα κομμάτια ανασηκώνονται, απορροφούν τέλεια το σιρόπι και το λιωμένο βούτυρο δένει αρμονικά με τις στρώσεις.
Μικρά μυστικά:
Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως πριν τον σερβίρετε, ιδανικά τον επόμενο πρωινό.
Για ακόμα πιο εκλεπτυσμένο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού στο μείγμα ξηρών καρπών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ