konserva
Τρεις τροφές που αποφεύγει αυστηρά, καθώς μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες νευροτοξίνες ή παράσιτα που βλάπτουν τον εγκέφαλο.

1. Κατεστραμμένες κονσέρβες

Μία κονσέρβα που είναι διογκωμένη, σκουριασμένη, ραγισμένη ή έχει βαθουλώματα, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο Dr. Chen εξηγεί πως αυτό ενδέχεται να είναι ένδειξη μόλυνσης με βοτουλινική τοξίνη, μια από τις ισχυρότερες γνωστές νευροτοξίνες.

Ακόμα και μικρή ποσότητα της μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε μυϊκή παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή, θολή όραση και σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως η τοξίνη αυτή δεν έχει ούτε γεύση ούτε οσμή, ενώ το απλό μαγείρεμα ίσως να μην είναι αρκετό για να την εξουδετερώσει.

 

2. Μη επαρκώς ψημένο χοιρινό

Το χοιρινό που δεν έχει ψηθεί καλά και ιδιαίτερα αυτό από ανεξέλεγκτες πηγές, μπορεί να φέρει επικίνδυνα παράσιτα. Η σοβαρότερη απειλή είναι η νευροκυστικέρκωση, μια παρασιτική μόλυνση που προκαλείται από τα αυγά της ταινίας. Οι προνύμφες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον εγκέφαλο, προκαλώντας σοβαρές βλάβες.

Όπως τονίζει ο Dr. Chen, αυτή η ασθένεια αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες επίκτητης επιληψίας στον κόσμο. Αν και συχνότερη σε φτωχές περιοχές με ανεπαρκή υγιεινή, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και σε ανεπτυγμένες χώρες.

 

3. Μεγάλα σαρκοφάγα τροπικά ψάρια

Ο Dr. Chen επισημαίνει πως, ενώ γενικά αγαπά το ψάρι, αποφεύγει συγκεκριμένα είδη όπως το μπαρακούντα, τον ροφό και το amberjack. Αυτά τα μεγάλα τροπικά ψάρια μπορεί να περιέχουν ciguatoxin, μια επικίνδυνη νευροτοξίνη που προέρχεται από φύκια των κοραλλιογενών υφάλων και συσσωρεύεται στα σαρκοφάγα ψάρια.

Η δηλητηρίαση από ciguatoxin μπορεί να προκαλέσει περίεργα και σοβαρά συμπτώματα όπως:

Μούδιασμα και αίσθηση καψίματος

Ζαλάδα και διαταραχές στην αίσθηση της θερμοκρασίας

Επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρόνιες νευρολογικές διαταραχές

Το μαγείρεμα δεν καταστρέφει τη συγκεκριμένη τοξίνη, καθώς είναι ανθεκτική στη θερμότητα.

 

Τι να προσέχετε

Ο Dr. Chen δεν προτείνει την πλήρη αποχή από τα ψάρια, αλλά τονίζει τη σημασία της προσεκτικής επιλογής, ειδικά όσον αφορά τα μεγάλα σαρκοφάγα είδη. Επιπλέον, προτείνει την αποφυγή της κατανάλωσης συκωτιού ή αυγών τέτοιων ψαριών, καθώς συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τοξινών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κουνούπια
Ποιο ζώο ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο;
Όταν σκεφτόμαστε τα πιο επικίνδυνα ζώα, πιθανόν φανταζόμαστε μεγάλους θηρευτές με αιχμηρά δόντια. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.
Ποιο ζώο ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο;
kataigides_2.jpg
Καιρός - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» πιο έντονα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία της Πέμπτης και Παρασκευής
Καιρός - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» πιο έντονα σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή
ypsos
Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους
Η εφηβεία είναι το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης, κατά το οποίο τα κορίτσια αποκτούν τις ενήλικες διαστάσεις τους.
Πότε σταματούν να ψηλώνουν τα κορίτσια και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους