Η τέλεια τραγανή κρούστα στο χοιρινό ψητό είναι ο στόχος κάθε σπιτικού μάγειρα — κι όμως είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι φαντάζεστε! Με απλά υλικά και λίγη προετοιμασία, θα φτιάξετε ζουμερό κρέας με ακαταμάχητη, αλατισμένη πέτσα που ξετρελαίνει τους πάντες στο τραπέζι.
Υλικά
2 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
2 κ.σ. φυτικό λάδι
1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
Οδηγίες
Προετοιμασία (2 ώρες πριν το ψήσιμο):
Στεγνώστε καλά το χοιρινό με χαρτί κουζίνας — το στέγνωμα είναι το κλειδί για τραγανή κρούστα.
Χαράξτε την πέτσα 10-12 φορές, μέχρι το λίπος αλλά όχι το κρέας.
Αφήστε το ακάλυπτο στο ψυγείο για 1,5 ώρα να στεγνώσει καλά.
Προθέρμανση (30 λεπτά πριν):
Βγάλτε το χοιρινό από το ψυγείο να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230°C (αέρας 210°C).
Με την πέτσα προς τα κάτω, κάντε τρύπες στο κρέας και τοποθετήστε μέσα σκόρδο και φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.
Ψήσιμο:
Στρώστε τις πατάτες σε ταψί.
Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω, πέτσα προς τα πάνω, έτσι ώστε να ξεχωρίζει πάνω από το ταψί — αυτό βοηθά την κρούστα να γίνει σούπερ τραγανή.
Αλείψτε με φυτικό λάδι και πασπαλίστε το θαλασσινό αλάτι πάνω στην πέτσα.
Ρίξτε 400-500ml νερό στη βάση του ταψιού (χωρίς να βραχεί η πέτσα).
Ψήστε για 25 λεπτά στους 210°C.
Χαμηλώστε στους 180°C και ψήστε για 2 ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Extra tip: Αν η κρούστα δεν είναι αρκετά τραγανή, αυξήστε τη θερμοκρασία ξανά στους 210°C και ψήστε 10 λεπτά παραπάνω, παρακολουθώντας προσεκτικά.
Σερβίρισμα:
Τυλίξτε το ψητό με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί 20 λεπτά πριν το κόψετε. Το κρέας θα είναι ζουμερό και τρυφερό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ