Η κυβέρνηση προωθεί ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αλλάζει ριζικά τον χάρτη της ύδρευσης και αποχέτευσης.
Το σχέδιο, βασισμένο σε μελέτη της Deloitte με την κωδική ονομασία Project Aquarium, προβλέπει τη λειτουργία τριών υπερ-φορέων σε εθνικό επίπεδο: ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και μιας νέας Ανώνυμης Εταιρείας που θα ενσωματώσει πάνω από 730 τοπικούς φορείς.
Η επιλογή αυτή θυμίζει το μοντέλο της ΔΕΗ, με στόχο την «ευελιξία» και την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχίες για ιδιωτικοποίηση και σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων νερού, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία.
Από κατακερματισμό σε συγκέντρωση – Τι αλλάζει για τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ
H νέα Ανώνυμη Εταιρεία, αναμένεται να ενσωματώσει όλες τις υποδομές και αρμοδιότητες που σήμερα ασκούν οι 125 ΔΕΥΑ, οι 403 ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ καθώς και περίπου 730 τοπικοί φορείς ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η σημερινή εικόνα χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό: δεκάδες τοπικές ΔΕΥΑ και οργανισμοί ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ λειτουργούν με διαφορετικά τιμολόγια, υποδομές και προτεραιότητες.
Με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου, όλα τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, από τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια έως τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, θα περάσουν στον έλεγχο των τριών μεγάλων εταιρειών.
Οι τοπικοί φορείς είτε θα ενσωματωθούν πλήρως είτε θα μετατραπούν σε θυγατρικές, με αποτέλεσμα οι δήμοι να χάσουν σημαντικές αρμοδιότητες. Αυτή η προοπτική έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ.

Αυξήσεις στις τιμές του νερού πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου αποτελεί η νέα τιμολογιακή πολιτική. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 1,30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ωστόσο το σχέδιο προβλέπει σταδιακές αυξήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκτηση κόστους και η χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων.
Οι αυξήσεις αυτές ενδέχεται να υπερβούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ιδιαίτερα σε περιοχές με λειψυδρία όπως το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά.
Οι ανατιμήσεις θα στηρίξουν νέα έργα υποδομών και φραγμάτων, την ψηφιοποίηση δικτύων και την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, καθώς και την εξισορρόπηση τιμών μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.
Ο στρατηγικός ρόλος της ΔΕΗ και η είσοδος ιδιωτικών ομίλων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η πιθανή εμπλοκή της ΔΕΗ στον νέο χάρτη διαχείρισης του νερού. Η επιχείρηση εξετάζει τη συμμετοχή της κυρίως στον τομέα των μονάδων αφαλάτωσης και σε υπηρεσίες συνολικής διαχείρισης, ενώ παράλληλα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Metlen και η Motor Oil, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθουν στη νέα αγορά.
Η εμπλοκή ιδιωτών προκαλεί ανησυχία για πιθανή ιδιωτικοποίηση ενός βασικού κοινωνικού αγαθού και φέρνει μνήμες από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έντονες αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ - Θέτει ζήτημα συνταγματικότητας
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις είναι αντισυνταγματικές και πλήττουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΚΕΔΕ προτείνει αντ’ αυτού εθελοντικές συνεργασίες σε επίπεδο νομού, ώστε να διατηρηθεί μια στοιχειώδης αποκέντρωση στη διαχείριση του νερού και να αποφευχθεί η πλήρης συγκέντρωση εξουσίας σε τρεις υπερδομές.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πρώτο βήμα θα είναι η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων όλων των υφιστάμενων φορέων και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει τις συγχωνεύσεις.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μεταβίβαση υποδομών και η σταδιακή ένταξη των τοπικών φορέων στο νέο σχήμα. Οι πρώτες αυξήσεις τιμολογίων και η υλοποίηση των μεγάλων έργων αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη διετία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ