Ο παρατεταμένος καύσωνας σπάει νέα ρεκόρ και μαζί της… ανεβαίνει και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Την Τετάρτη 23 Ιουλίου, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 140,25 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 26% σε μία μόλις ημέρα. Πρόκειται για επίπεδα που θυμίζουν τις πιο δύσκολες στιγμές της ενεργειακής κρίσης.
Εκρηκτική ζήτηση και ακριβό φυσικό αέριο
Η αιτία της ανόδου είναι διπλή: Η έκρηξη στην κατανάλωση λόγω καύσωνα και η αυξημένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, το οποίο σήμερα καλύπτει 41,8% της παραγωγής, έναντι 32% των ΑΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τρεις ημέρες πριν, στις 20 Ιουλίου, η τιμή κυμαινόταν στα 79,32 ευρώ/MWh – καταγράφοντας έτσι άνοδο 77% μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
«Καίγεται» η ΝΑ Ευρώπη – Το τεχνικό φαινόμενο της «νησίδας»
Το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι γνωστό ως «νησίδα»: Πρόκειται για την απομόνωση των ηλεκτρικών δικτύων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.) από το ενοποιημένο δίκτυο της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Αποτέλεσμα; Οι τιμές στην περιοχή μας παραμένουν υψηλές, καθώς δεν υπάρχει επαρκής μεταφορά φθηνότερης ενέργειας από τις βόρειες χώρες. Σήμερα:
Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία: 140,25 €/MWh
Κροατία: 142,08 €/MWh
Ουγγαρία: 129,12 €/MWh
Σε αντίθεση μεΑυστρία: 90,12 €/MWh
Γερμανία: 78,25 €/MWh
Βέλγιο: 83,87 €/MWh

Πιέσεις στα δίκτυα – Συναγερμός σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
Η αιχμή ζήτησης αναμένεται σήμερα στις μεσημβρινές ώρες, με τα φορτία να αγγίζουν τα 10.434 MW, έναντι 10.237 MW της προηγούμενης ημέρας.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει σε ετοιμότητα όλες τις θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε επιφυλακή για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών βλαβών στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom