Thumbnail
Τι αλλάζει όταν βράζουμε το νερό;

Ο βραστήρας αποτελεί μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ηλεκτρικές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες. Από την παρασκευή καφέ και τσαγιού μέχρι το ζεστό νερό για στιγμιαία ζυμαρικά, χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά από τα περισσότερα νοικοκυριά.

Ωστόσο, ένα ερώτημα επανέρχεται συχνά: είναι ασφαλές να ξαναβράζουμε το νερό που έχει μείνει στον βραστήρα ή πρέπει να το αδειάζουμε κάθε φορά;

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, το νερό της βρύσης ελέγχεται αυστηρά από ρυθμιστικούς φορείς όπως η ΡΑΑΕΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Περιέχει φυσικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φθόριο, αλλά και ίχνη άλλων ουσιών όπως χλώριο ή νιτρικά άλατα – όλα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα όρια κινδύνου.

Το βράσιμο εξουδετερώνει παθογόνους μικροοργανισμούς και απομακρύνει πτητικά αέρια, όπως το οξυγόνο. Ωστόσο, τα διαλυμένα ανόργανα συστατικά (π.χ. άλατα) παραμένουν στο νερό και δεν εξατμίζονται. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η επαναλαμβανόμενη διαδικασία βρασμού μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών – όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ξαναβρασμένο νερό: Είναι τοξικό ή όχι;

Η άποψη ότι το ξαναβρασμένο νερό γίνεται τοξικό είναι ένας διαδεδομένος μύθος. Η θεωρία βασίζεται στην υπόθεση ότι η εξάτμιση νερού αυξάνει τη συγκέντρωση μετάλλων και χημικών ενώσεων σε επικίνδυνα επίπεδα. Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η αύξηση είναι πρακτικά αμελητέα.

Για παράδειγμα, η ποσότητα φθορίου στο ελληνικό νερό της βρύσης είναι ήδη πολύ χαμηλή. Ακόμη κι αν βράσει δύο ή τρεις φορές, η συγκέντρωση μεταβάλλεται ανεπαίσθητα και παραμένει εντός ασφαλών ορίων.

Τι λέει η επιστήμη;

Σύμφωνα με το British Nutrition Foundation και το Scientific American, το συνεχές βράσιμο του νερού δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, όταν το νερό είναι ήδη πόσιμο. Ομοίως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ξεκαθαρίσει ότι το να ξαναβράσει κανείς νερό «μία ή δύο φορές» είναι απολύτως ασφαλές.

Επιπλέον, η πρακτική του επαναλαμβανόμενου βρασμού είναι διαδεδομένη σε χώρες με μακρά παράδοση στην κατανάλωση τσαγιού, όπως η Αγγλία, η Κίνα και η Ιαπωνία – χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην υγεία των καταναλωτών.

Το μόνο που ίσως επηρεάζεται από το ξαναβρασμένο νερό είναι η γεύση. Το φρέσκο νερό περιέχει περισσότερο διαλυμένο οξυγόνο, κάτι που θεωρείται ιδανικό για την παρασκευή ποιοτικού τσαγιού και καφέ. Όταν το νερό βράζει επανειλημμένα, χάνει το οξυγόνο του και η γεύση του ροφήματος μπορεί να αλλάξει – όχι όμως με τρόπο που επηρεάζει την υγεία.

Σε περιοχές με επιβαρυμένο δίκτυο ύδρευσης, το συνεχές βράσιμο νερού μπορεί να συγκεντρώσει ρύπους όπως αρσενικό ή νιτρικά άλατα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πηγή του προβλήματος είναι η ίδια η μόλυνση του νερού – όχι η διαδικασία του βρασμού.

Το βράσιμο εξουδετερώνει μικρόβια αλλά όχι χημικές τοξίνες. Αν βρίσκεστε σε περιοχή με αμφίβολης ποιότητας νερό, προτιμήστε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό και ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Το ξαναβράσιμο του νερού στον βραστήρα είναι απολύτως ασφαλές σε περιοχές με ποιοτικό πόσιμο νερό. Ο μύθος της τοξικότητας δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η μόνη ουσιαστική επίδραση αφορά τη γεύση – κι αυτό, σε συγκεκριμένα ροφήματα.

Για την καλύτερη εμπειρία απόλαυσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε φρέσκο, κρύο νερό. Για την υγεία σας όμως, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν επιλέξετε να ξαναβράσετε το νερό στον βραστήρα σας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολλέγιο Pierce
Κολλέγιο Pierce: Ιστορική συμφωνία διοίκησης – σωματείου εκπαιδευτικών με αυξήσεις και παροχές
Ιστορική συμφωνία στο Pierce: Τι αναφέρει η ΟΙΕΛΕ για την τριετή συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις και παροχές στους εκπαιδευτικούς
Κολλέγιο Pierce: Ιστορική συμφωνία διοίκησης – σωματείου εκπαιδευτικών με αυξήσεις και παροχές
BASEIS.jpg
Αξιοσημείωτες διαφορές στη βαθμολόγηση γραπτών στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Σε αντίθεση με τη Ν. Γλώσσα που παρατηρούνται μεγαλύτερα ποσοστά διαφορών που οδηγούν σε αναβαθμολογήσεις, σε άλλα μαθήματα με πλήρως καθορισμένες...
Αξιοσημείωτες διαφορές στη βαθμολόγηση γραπτών στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Καταστροφές στο Γυμνάσιο Ιτέας
«Γυαλιά καρφιά» το Γυμνάσιο Ιτέας – «Καταστρέφουν κόπους και δημιουργίες των μαθητών»
Σοκαριστικές εικόνες: Βανδαλισμοί σε πόρτες, υπολογιστές, μέσα πυρόσβεσης και ολοσχερής καταστροφή έργων μαθητών - Δείτε φωτογραφίες
«Γυαλιά καρφιά» το Γυμνάσιο Ιτέας – «Καταστρέφουν κόπους και δημιουργίες των μαθητών»