φαγητό
Το πρόβλημα κρύβεται στα ίδια τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και συγκεκριμένα, σε όσα έχουν υποστεί βαριά επεξεργασία.

Η αθέατη επίδραση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων NOVA ξεχωρίζει τις τροφές ανάλογα με το πόσο έχουν υποστεί επεξεργασία:

Μη επεξεργασμένα: όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα όσπρια στην φυσική τους μορφή.

Ελάχιστα επεξεργασμένα: τροφές που έχουν μόνο αλλαχθεί λίγο (π.χ. αποξήρανση, άλεση, κατάψυξη).

Επεξεργασμένα: περιέχουν πρόσθετα όπως ζάχαρη, λάδι, αλάτι – π.χ. παστά, καπνιστά, κονσέρβες.

Υπερ-επεξεργασμένα (Ultra-Processed Foods - UPFs): είναι βιομηχανικά προϊόντα που μοιάζουν με τρόφιμα αλλά δεν έχουν σχεδόν καθόλου φυσικά συστατικά. Έχουν προσθήκες από χημικά πρόσθετα, συντηρητικά, ενισχυτικά γεύσης και τεχνητές υφές.

Τα UPFs δεν προσφέρουν θρεπτικά στοιχεία. Αντιθέτως, επηρεάζουν αρνητικά το μεταβολισμό, προκαλώντας υπερκατανάλωση θερμίδων, καθώς ξεγελούν το σώμα μπλοκάροντας τα σήματα κορεσμού και παρεμβαίνοντας στην ορμονική ρύθμιση της όρεξης.

Επιστημονικά ευρήματα: Το φαγητό που σε παχαίνει χωρίς να το καταλάβεις
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτες με υπερ-επεξεργασμένες τροφές, παρότι κατανάλωναν ισοδύναμες ποσότητες μακροθρεπτικών στοιχείων με άλλους που έτρωγαν πιο φυσικά τρόφιμα, κατέληγαν να παίρνουν περισσότερο βάρος. Και αυτό, ακόμη κι όταν ασκούνταν τακτικά.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσο τρώμε, αλλά κυρίως το τι τρώμε. Οι θερμίδες από τα UPFs δεν λειτουργούν όπως οι θερμίδες από τα φυσικά τρόφιμα. Είναι έξυπνα σχεδιασμένες για να είναι γευστικά ελκυστικές, προκαλώντας εθισμό και ψυχαναγκαστική κατανάλωση.

Το umami και η παγίδα της νοστιμιάς
Η γεύση umami αποτελεί συνώνυμο της νοστιμιάς. Πολλές από τις τροφές που τη διαθέτουν (π.χ. τυριά, παστά, κρέατα, σάλτσες) περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και άλλων ενισχυτικών γεύσης. Στα πιάτα της υψηλής γαστρονομίας, σύμφωνα με έρευνα του Grub Street στη Νέα Υόρκη, το επίπεδο νατρίου είναι συχνά πολλαπλάσιο από το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο (6 γραμμάρια αλατιού για έναν ενήλικα).

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και το ποιοτικό φαγητό μπορεί να είναι ύπουλα επιβαρυντικό για την υγεία μας, αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει. Κι αυτό γιατί τα εστιατόρια δεν είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν την περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά, σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες.

Γιατί δυσκολευόμαστε να αντισταθούμε
Ένας από τους λόγους που κολλάμε σε συγκεκριμένα φαγητά είναι η επίδραση τους στον εγκέφαλο. Έρευνες δείχνουν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα κυκλώματα ανταμοιβής και ντοπαμίνης, πυροδοτώντας επιθυμία και εξάρτηση. Η αίσθηση ευχαρίστησης που μας αφήνουν τα καθιστά ακαταμάχητα και μας οδηγούν σε συνεχή υπερκατανάλωση.

Αυτό οδηγεί σε χρόνια προβλήματα: αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ινσουλινοαντίσταση, αυξημένος κίνδυνος διαβήτη, καρδιακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

malia
Γκρίζα μαλλιά: πώς μπορείς καθυστερήσεις την εμφάνισή τους
Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής που συνοδεύει τη γήρανση. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται νωρίτερα,...
Γκρίζα μαλλιά: πώς μπορείς καθυστερήσεις την εμφάνισή τους