Τα βασικά συστατικά
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Η βάση πολλών παγωτών είναι το γάλα και τα παράγωγά του. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν φρέσκο ή αποβουτυρωμένο γάλα, γάλα σε σκόνη, εβαπορέ, κρέμα γάλακτος ή ορό γάλακτος. Όλα αυτά εντάσσονται στις προβλέψεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.).
Πόσιμο νερό
Χρησιμοποιείται για τη διάλυση ή αραίωση υλικών και πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για πόσιμο νερό.
Λίπη και έλαια
Στα παγωτά μπορούν να περιλαμβάνονται ζωικά λίπη ή φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή βούτυρο. Ο τύπος και η ποιότητά τους επηρεάζουν τη γεύση και την υφή.
Γλυκαντικές ύλες
Περιλαμβάνουν ζάχαρη, γλυκόζη, φρουκτόζη, σιρόπια ή ακόμη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως ασπαρτάμη ή σακχαρίνη.
Αυγά και παράγωγα
Σε πολλά παγωτά προστίθενται αυγά, ολόκληρα ή σε μορφή σκόνης, κυρίως για λόγους υφής και γεύσης.
Φρούτα και παρασκευάσματα
Μπορεί να περιέχουν πολτό, χυμό ή συμπυκνώματα φρούτων, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα ή αποξηραμένα.
Σοκολάτα και υποκατάστατα
Είτε πρόκειται για γνήσια σοκολάτα είτε για επικάλυψη με προϊόν απομίμησης, πρέπει να επισημαίνεται ξεκάθαρα στη συσκευασία (π.χ. "επικάλυψη απομίμησης σοκολάτας").
Τα πρόσθετα που πρέπει να γνωρίζουμε
Γαλακτωματοποιητές & σταθεροποιητές
Πρόκειται για ουσίες που διατηρούν ομοιόμορφη υφή, εμποδίζουν το διαχωρισμό των υλικών και καθυστερούν την αλλοίωση. Συνήθη πρόσθετα:
E471, E472b/e: Γλυκερίδια λιπαρών οξέων.
E322 (Λεκιθίνη): Προέρχεται από σόγια ή αυγά.
E407 (Καραγενάνη): Φυσικό πηκτικό από φύκη, έχει περιορισμούς χρήσης σε ορισμένα τρόφιμα.
E410, E412, E466: Φυτικής προέλευσης πηκτικά όπως κόμμι χαρουπιών ή γκουάρ.
Χρωστικές & αρώματα
Χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την εμφάνιση και το άρωμα του προϊόντος. Οι χρωστικές μπορεί να είναι φυσικές (π.χ. καροτένια, καρμίνιο) ή τεχνητές. Δεν αναγράφονται πάντα αναλυτικά, καθώς η νομοθεσία επιτρέπει γενικούς όρους για τα αρώματα (λόγω εμπορικής μυστικότητας).
Γλυκαντικά με χαμηλές θερμίδες
Σε ελαφριά ή “sugar-free” παγωτά, συναντάμε συνήθως:
Ε420 (Σορβιτόλη), Ε950 (Ακεσουλφάμη Κ), Ε951 (Ασπαρτάμη), Ε954 (Σακχαρίνη), Ε955 (Σουκραλόζη), Ε960 (Στεβία)
Χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν γλυκύτητα με λιγότερες ή μηδενικές θερμίδες.
Συντηρητικά & ενισχυτικά γεύσης
Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος και στην ενίσχυση της γεύσης. Ορισμένα από αυτά είναι:
Γλουταμινικά (π.χ. Ε621)
Ινοσινικά και γουανιλικά άλατα (Ε630–Ε635)
Συχνά συναντώνται σε παγωτά με γεύσεις όπως καφές ή ξηροί καρποί, ενισχύοντας τη γευστική εμπειρία.
Τι να προσέχετε ως καταναλωτές
Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και προσέχετε τις επισημάνσεις για αλλεργιογόνα (γάλα, αυγά, ξηροί καρποί, σόγια).
Αν έχετε ευαισθησία σε πρόσθετα ή αποφεύγετε τεχνητά συστατικά, επιλέξτε παγωτά με λίγα και κατανοητά υλικά.
Η ένδειξη "χωρίς πρόσθετα" ή "βιολογικό" δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν περιέχει καθόλου επεξεργασμένες ουσίες, διαβάστε προσεκτικά τη λίστα συστατικών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ