ekpa.
Πάνω από 600 μέλη ελληνικών ΑΕΙ ζητούν ρήξη στις σχέσεις των Πανεπιστημίων της Ελλάδας με το ισραηλινό κράτος για τις φρικαλεότητες στη Γάζα

Περισσότεροι από 600 πανεπιστημιακοί, διοικητικοί και ερευνητές από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα απευθύνουν σαφή και κατηγορηματική έκκληση: Να σταματήσει κάθε συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ με το κράτος του Ισραήλ.

Η πρωτοβουλία προέρχεται από τη νέα ανοιχτή διαπανεπιστημιακή συνέλευση, η οποία συγκροτήθηκε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως τονίζουν οι υπογράφοντες, η διατήρηση θεσμικών και επιστημονικών σχέσεων με το Ισραήλ καθιστά τα ελληνικά πανεπιστήμια συνυπεύθυνα για τις πράξεις βίας και καταστολής που διαπράττονται.

«Όσο το πανεπιστήμιο εθελοτυφλεί μπροστά στη σφαγή, διδάσκει τη συνένοχη σιωπή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Οι βασικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών:

  • Άμεση παύση κάθε συνεργασίας με κρατικούς ή πανεπιστημιακούς φορείς του Ισραήλ – ερευνητικής, τεχνολογικής ή ακαδημαϊκής φύσης.

  • Απεμπλοκή των ελληνικών ΑΕΙ από προγράμματα ή δομές που συνδέονται με στρατιωτικές εφαρμογές, βιομηχανίες όπλων ή πολιτικές κατοχής.

  • Άρση κάθε εμποδίου στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

  • Έμπρακτη στήριξη του παλαιστινιακού λαού, εντός και εκτός των συνόρων του Ισραήλ, αλλά και κάθε διωκόμενου που αγωνίζεται για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Μέρος ενός παγκόσμιου κύματος αλληλεγγύης

Οι υπογράφοντες δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στα διεθνή κινήματα όπως Madleen, Maghreb Resilience και March to Gaza, και καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες σε πόλεις όλης της Ελλάδας.

Η διαπανεπιστημιακή συνέλευση απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στην ανώτατη εκπαίδευση – ανεξαρτήτως βαθμίδας ή ρόλου – να συνυπογράψουν τη δήλωση και να πάρουν θέση απέναντι στη βαρβαρότητα και στη σιωπή που τη νομιμοποιεί.

Το κείμενο υπογραφών είναι διαθέσιμο ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακέτα
Σχολή Καλών Ταλαιπωριών Φλώρινας
Οπότε «όλα τα άτομα του εργαστηρίου μεταφέρθηκαν σε διάσπαρτες αίθουσες του κεντρικού κτιρίου, οι οποίες δεν είναι αξιοποιήσιμες ή ασφαλείς για το...
Σχολή Καλών Ταλαιπωριών Φλώρινας
ερευνα
Η κρίση της έρευνας στην Ελλάδα: Παραιτήσεις, σκάνδαλα και υποχρηματοδότηση
Το τελευταίο έτος χαρακτηρίστηκε από ηχηρές παραιτήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ)
Η κρίση της έρευνας στην Ελλάδα: Παραιτήσεις, σκάνδαλα και υποχρηματοδότηση