Αρχικά, τα βραστά αυγά αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση για την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χολίνη, στοιχείο που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεδομένου ότι το βράσιμο δεν απαιτεί πρόσθετα λιπαρά, τα καθιστά μια από τις πιο υγιεινές εκδοχές κατανάλωσης αυγού, όπως επισημαίνει ο Jeremy O’Neal, διατροφολόγος και ειδικός στην παχυσαρκία από το UI Health.
Η χαμηλή θερμιδική τους αξία και η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κάνουν τα βραστά αυγά ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής και ευεργετική.
Πόσες θερμίδες έχει ένα βραστό αυγό;
Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 72 θερμίδες, περίπου 5 γραμμάρια συνολικού λίπους και μόλις 1,5 γραμμάριο κορεσμένου λίπους. Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι κρόκοι ειδικά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ο O’Neal τονίζει ότι τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο.
Επιπλέον, περιέχουν χολίνη, ουσία απαραίτητη κατά την εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία της ακετυλοχολίνης, που σχετίζεται με τις μυϊκές κινήσεις. Σύμφωνα με τον Δρ. Amar Dave από το MedStar Health, η χολίνη στηρίζει και τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους.
Πόση πρωτεΐνη περιέχει;
Ένα μεγάλο βραστό αυγό παρέχει περίπου 6-7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν και η ποσότητα αυτή είναι σημαντική, δεν καλύπτει από μόνη της τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη, που εξαρτώνται από το βάρος και τη σωματική δραστηριότητα. Η ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ για όσους γυμνάζονται περισσότερο, οι ανάγκες μπορεί να φτάσουν 1,2-2 γραμμάρια ανά κιλό. Κατά την εγκυμοσύνη, η σύσταση ανεβαίνει στο 1,1 γραμμάριο ανά κιλό βάρους.
Πόσο συχνά μπορώ να τα καταναλώνω;
Στη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν καθημερινά ένα βραστό αυγό. Οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ για το 2020-2025 τονίζουν τη σημασία της ποικιλίας, προτείνοντας την τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών, υγιεινών λιπών και τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη. Ο Δρ. Dave υπογραμμίζει τη σημασία του να εναλλάσσονται οι πηγές πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, άπαχο κρέας και αυγά, και να περιλαμβάνονται και φυτικές πηγές όπως όσπρια, φακές και ξηροί καρποί.
Τι γίνεται με τη χοληστερόλη;
Για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, συχνά προτείνεται να προσέχουν την κατανάλωση αυγών, καθώς ο κρόκος περιέχει σχεδόν όλη τη διατροφική χοληστερόλη, περίπου 200 mg ανά μεγάλο αυγό. Ο Δρ. Dave εξηγεί ότι η σχέση μεταξύ της χοληστερόλης των τροφών και της αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα ή των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζεται με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, που συνδέονται άμεσα με την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παρόλα αυτά, ακόμα και για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τα βραστά αυγά μπορούν να παραμείνουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και στο πλαίσιο ενός γενικότερα ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ