Σύμφωνα με νέα δεδομένα, ορισμένοι υδατάνθρακες μπορούν να γίνουν πολύτιμοι σύμμαχοι στην υγιή γήρανση, ειδικά στις γυναίκες. Μια εκτενής μελέτη έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, αποδεικνύοντας ότι οι σωστοί υδατάνθρακες αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να διατηρήσουμε την καλή σωματική και ψυχική μας υγεία με το πέρασμα του χρόνου.
Τα ευρήματα της έρευνας
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες και τους δείκτες υγείας περισσοτέρων από 47.000 γυναικών από τη γνωστή Μελέτη Υγείας Νοσηλευτριών.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ποσότητα και την ποιότητα των υδατανθράκων που κατανάλωναν οι γυναίκες: αν προέρχονταν από επεξεργασμένες ή ανεπεξέργαστες πηγές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, αλλά και στο πόσες φυτικές ίνες περιείχαν. Παράλληλα, αξιολόγησαν τη συνολική υγεία των συμμετεχουσών, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία χρόνιων ασθενειών, την ψυχική υγεία και τη διατήρηση των γνωσιακών και σωματικών λειτουργιών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερους ποιοτικούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες στη μέση ηλικία είχαν έως και 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να γερνούν υγιεινά. Αντίθετα, όσες προτιμούσαν κυρίως επεξεργασμένους υδατάνθρακες (με πρόσθετα σάκχαρα, λευκό αλεύρι, τηγανητά κ.λπ.) παρουσίαζαν 13% χαμηλότερη πιθανότητα για υγιή γήρανση.
Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, η πρόσληψη φυτικών ινών και η ποιότητα των υδατανθράκων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία κατά τη γήρανση.
Ποιους υδατάνθρακες να προτιμήσουμε;
Όταν ακούμε υδατάνθρακες, πολλοί σκεφτόμαστε αμέσως λευκό ψωμί ή ζυμαρικά. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια όλα τρόφιμα που θεωρούνται ποιοτικοί υδατάνθρακες.
Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Scott Keatley, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και προκαλούν χαμηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα γλυκά.
Η μελέτη δεν εξήγησε πλήρως τους μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση, όμως οι ειδικοί έχουν κάποιες ενδείξεις:
Πρώτον, αυτές οι τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές και ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ φαίνεται ότι υποστηρίζουν και την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε, εξηγεί η διατροφολόγος Keri Gans.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή πέψη, τον έλεγχο του βάρους και τη σωστή λειτουργία του εντέρου, το οποίο, όπως επισημαίνει η Gans, σχετίζεται και με την υγεία του εγκεφάλου.
Ο Keatley συμπληρώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφών διατηρούν την υγεία των κυττάρων, προστατεύουν τη σωματική λειτουργικότητα και ενισχύουν την ψυχική ισορροπία. Παράλληλα, συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η γνωσιακή εξασθένηση.
Ο ιδανικός συνδυασμός για καλύτερη υγεία
Συνοψίζοντας, ο Keatley προτείνει την κατανάλωση υδατανθράκων από τροφές όπως η βρώμη, η κινόα, το φάρο, τα μούρα, τα μήλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα όσπρια. Συνιστά επίσης να τα συνδυάζουμε με υγιεινά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο και ψάρια, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία της υγείας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 11/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ