Thumbnail
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης έχει μεγαλύτερη σημασία από τον τύπο ή την ώρα κατανάλωσης

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι ανατρέπει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την πρωτεΐνη και τη μυϊκή ανάπτυξη, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι μόνο οι ζωικές πηγές μπορούν να «χτίσουν» μύες.

Για δεκαετίες, η κατανάλωση κοτόπουλου, μοσχαριού ή ροφημάτων ορού γάλακτος θεωρούνταν απαραίτητη αμέσως μετά την προπόνηση. Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι το ανθρώπινο σώμα αξιοποιεί την πρωτεΐνη το ίδιο αποτελεσματικά, είτε αυτή προέρχεται από ζωικές είτε από φυτικές πηγές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 υγιείς ενήλικες, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε ζωικές πρωτεΐνες, η άλλη αποκλειστικά φυτικές, με ισοδύναμο προφίλ αμινοξέων. Όλοι ακολουθούσαν πρόγραμμα άσκησης με βάρη και λάμβαναν καθημερινά περίπου 1,1-1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα –που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise– έδειξαν πως ούτε η πηγή ούτε η χρονική κατανομή της πρωτεΐνης επηρέαζαν σημαντικά τη μυϊκή σύνθεση. Οι βιοψίες μυϊκού ιστού πριν και μετά τη μελέτη επιβεβαίωσαν ότι η αξιοποίηση της πρωτεΐνης από τον οργανισμό ήταν παρόμοια σε όλες τις περιπτώσεις.

Η μελέτη προσφέρει έναν πιο ρεαλιστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό για όσους επιδιώκουν μυϊκή ενδυνάμωση, χωρίς να περιορίζονται σε ζωικές πηγές ή αυστηρά χρονικά πλαίσια. Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης έχει μεγαλύτερη σημασία από τον τύπο ή την ώρα κατανάλωσης.

Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα και η εξατομικευμένη διατροφή βρίσκονται στο επίκεντρο, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για περισσότερες φυτικές επιλογές, χωρίς συμβιβασμούς στη μυϊκή απόδοση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καθαριστρια σχολειο
Υπουργείο Παιδείας: Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ στις καθαρίστριες σχολείων
Αφορούν δώρα εορτών, επιδόματα αδείας και διαφορές αποδοχών σε συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις
Υπουργείο Παιδείας: Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ στις καθαρίστριες σχολείων
σχολικά γεύματα
Σχολικά γεύματα: Θα δίνατε στο παιδί σας ένα προϊόν που η ετικέτα του γράφει ότι «ενδέχεται να περιέχει ίχνη» από ένα ευρύ φάσμα αλλεργιογόνων ουσιών, μεταξύ των οποίων ξηροί καρποί, σόγια, μαλάκια και καρκινοειδή;
Σχολικά γεύματα: Όταν η ετικέτα γεννά περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις
Σχολικά γεύματα: Θα δίνατε στο παιδί σας ένα προϊόν που η ετικέτα του γράφει ότι «ενδέχεται να περιέχει ίχνη» από ένα ευρύ φάσμα αλλεργιογόνων ουσιών, μεταξύ των οποίων ξηροί καρποί, σόγια, μαλάκια και καρκινοειδή;
βασεις
Εθνικό Απολυτήριο: Στο «τραπέζι» η βαθμολόγηση δεξιοτήτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Το πλάνο που εξετάζει η επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου
Εθνικό Απολυτήριο: Στο «τραπέζι» η βαθμολόγηση δεξιοτήτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ