Σε λειτουργία τέθηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες μέσω της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr. Η πρωτοβουλία παρουσιάζεται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr – Ανοιχτή για 4 εκατομμύρια πολίτες
Η πλατφόρμα αξιολόγησης axiologisi.ypes.gov.gr τέθηκε σε λειτουργία από χθες και είναι διαθέσιμη στους πολίτες με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο gov.gr. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η συμμετοχή περίπου 4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.
Οι χρήστες καλούνται να βαθμολογήσουν υπηρεσίες από το 0 έως το 10, τόσο για την ποιότητα εξυπηρέτησης όσο και για την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα.
Ποιες υπηρεσίες αξιολογούνται
Το νέο σύστημα καλύπτει ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων:
ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Κτηματολόγιο
Υπηρεσίες Αδειών Μεταναστών και Αστικές Συγκοινωνίες
Ψηφιακές πλατφόρμες όπως το gov.gr, το myHealth, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Δήμοι και Περιφέρειες: καθαριότητα, φωτισμός, οδικό δίκτυο, ψηφιακές υπηρεσίες
Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν γνώμη για συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες όπως η υπεύθυνη δήλωση, η έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου, η διαδικασία για την αστυνομική ταυτότητα, αλλά και το Gov.gr Wallet.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως «τη μεγαλύτερης κλίμακας δημοσκόπηση που έχει γίνει ποτέ για τη δημόσια διοίκηση». Η συλλογή δεδομένων θα γίνεται ανά εξάμηνο (Απρίλιο–Μάιο και Οκτώβριο–Νοέμβριο), με στόχο τη δημιουργία συστηματικής βάσης δεδομένων για τη δημόσια διοίκηση.
Οι πληροφορίες θα επιτρέπουν:
Ανάλυση ανά υπηρεσία και γεωγραφική περιοχή (π.χ. δήμος, ταχυδρομικός κώδικας)
Συσχέτιση με δημογραφικά κριτήρια (π.χ. ηλικία)
Κατανόηση λόγων χαμηλής ικανοποίησης και σχεδιασμός στοχευμένων παρεμβάσεων
Το νέο μοντέλο αποτελεί συνέχεια της αλλαγής που ξεκίνησε το 2023, με τη θέσπιση αντικειμενικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά, από τις 166.350 αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν:
54.650 υπάλληλοι χαρακτηρίστηκαν αρχικά ως υψηλής απόδοσης
Με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώθηκε ότι πάνω από 39.000 δεν πληρούσαν τελικά τα κριτήρια
Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση από την εσωτερική, σχεδόν αυτοματοποιημένη αξιολόγηση των υπαλλήλων, σε μια βιωματική, διαδραστική διαδικασία με τους πολίτες στον πυρήνα. Όπως επισημαίνεται, «είναι στο χέρι της κυβέρνησης να πείσει ότι μπορεί να επιφέρει αποτελεσματικές τομές στη λειτουργία του Δημοσίου».
Συχνές Ερωτήσεις
1. Τι είναι η εφαρμογή «Μέτρηση ικανοποίησης των πολιτών από την παροχή δημόσιων υπηρεσιών»;
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή στον ιστότοπο axiologisi.ypes.gov.gr, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποίησαν, συμβάλλοντας στη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης.
2. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στην αξιολόγηση;
Όλοι οι ενήλικοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) και έχουν διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα. Εφόσον δεν είστε εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), μπορείτε να το κάνετε μέσω του παρακάτω συνδέσμου https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/stoikheia-polite-kaitautopoietika-eggrapha/ethniko-metroo-epikoinonias-emep.
3. Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση; Ένα ερωτηματολόγιο που καλύπτει την εμπειρία του πολίτη από τη φυσική ή ψηφιακή εξυπηρέτηση από συγκεκριμένους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο αξιολογώντας υπηρεσίες που έχουν χρησιμοποιήσει. Οι βασικές κατηγορίες είναι: • Υπηρεσίες Κεντρικής Κυβέρνησης με φυσική παρουσία (π.χ. ΑΑΔΕ/Εφορία, e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Κτηματολόγιο, Άδειες Διαμονής Αλλοδαπών, Αστική Συγκοινωνία). • Ψηφιακές Υπηρεσίες Κεντρικής Κυβέρνησης (π.χ. ΑΑΔΕ, MyHealth, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, Ψηφιακές Υπηρεσίες Κτηματολογίου). • Υπηρεσίες Gov.gr (π.χ. Υπεύθυνες Δηλώσεις, Αντίγραφα Ποινικού Μητρώου, Kids Wallet, Ραντεβού για Ταυτότητα, Ψηφιακά Εισιτήρια Αγώνων, Ίδρυση Επιχείρησης, Ηλεκτρονικό Παράβολο). • Υπηρεσίες ΟΤΑ (Δήμων και Περιφερειών) (π.χ. Οδικό Δίκτυο, Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, Υποδομές Σχολείων, Παιδικοί Σταθμοί, Παιδικές Χαρές, Χώροι Πρασίνου, Ανακύκλωση, Πολεοδομία, ΚΕΠ, Δημοτική Αστυνομία, Αδέσποτα Ζώα). • Πρόσθετες ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη εμπειρία του πολίτη με δημόσιες υπηρεσίες και προτάσεις για περαιτέρω ψηφιοποίηση.
4. Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των υπηρεσιών στο ερωτηματολόγιο;
Η αξιολόγηση των υπηρεσιών γίνεται με βάση αριθμητική κλίμακα από 1 έως 10, όπου: • 1 σημαίνει «καθόλου ικανοποιημένος/η» • 10 σημαίνει «απόλυτα ικανοποιημένος/η» Για κάθε υπηρεσία που αξιολογείται, ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει: • «Δεν έχω άποψη», αν δεν έχει χρησιμοποιήσει την υπηρεσία ή δεν μπορεί να τη σχολιάσει • «Δεν απαντώ», αν επιθυμεί να παραλείψει την απάντηση Η κλίμακα αυτή εφαρμόζεται σε φυσικές και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και σε υπηρεσίες του gov.gr και της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι & Περιφέρειες).
5. Πόσες φορές μπορώ να απαντήσω στο ερωτηματολόγιο; Μπορείτε ν απαντήσετε στο Ερωτηματολόγιο το πολύ μία φορά ανά εξάμηνο. Δεν είναι δυνατή η τροποποίηση ή διαγραφή των απαντήσεων μετά την υποβολή.
6. Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή;
Όχι, η συμμετοχή είναι απολύτως προαιρετική και ανώνυμη.
7. Πώς γίνεται η πρόσβαση στην εφαρμογή;
Μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet (ΓΓΠΣΨΔ) από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr.
8. Πώς διασφαλίζεται η ανωνυμία και η προστασία των προσωπικών δεδομένων μου;
Μετά την σύνδεση του πολίτη με τους κωδικούς taxisnet, το ΑΦΜ του πολίτη σε συνδιασμό με ένα κρυφό κλειδί κρυπτογραφούνται με ειδικό μη-αναστρέψιμο αλγόριθμο (one-way-hash) και παράγουν ένα “μοναδικό ανώνυμο κλειδί” για τον κάθε πολίτη. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην βάση δεδομένων των ερωτηματολογίων, δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλειδί για να εντοπίσει το ΑΦΜ που έχει δώσει τις απαντήσεις. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται από το σύστημα ότι ένας πολίτης δεν μπορεί να απαντήσει παραπάνω από μια φορά (αφού το “μοναδικό ανώνυμο κλειδί” θα έχει ήδη παρουσιαστεί). Οι απαντήσεις συλλέγονται και αναλύονται μόνο ομαδοποιημένα και ανωνυμοποιημένα. Η εφαρμογή συμμορφώνεται πλήρως με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).
9. Ποιες πληροφορίες χρησιμοποιούνται από την εφαρμογή;
Μόνο τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα για στατιστική ανάλυση και συγκεκριμένα: ηλικιακή ομάδα, τόπος διαμονής (δήμος, ενότητα, κοινότητα, Τ.Κ.). Δεν αποθηκεύονται προσωπικά δεδομένα και δεν συνδέονται με τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου.
10. Πόσο διαρκεί η διατήρηση των απαντήσεων στην εφαρμογή;
Τα δεδομένα των απαντήσεων του ερωτηματολογίου διατηρούνται για έως έξι (6) μήνες.
11. Πού μπορώ να δω τα αποτελέσματα της έρευνας;
Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, μετά την απαραίτητη επεξεργασία τους, θα αναρτηθούν δημόσια μέσω της ίδιας εφαρμογής
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ