Η θερμοκρασία εντός του σπηλαίου παραμένει σταθερή στους 18 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο, προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα. Το εσωτερικό του διακοσμείται από επιβλητικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ ξεχωρίζει για τους εντυπωσιακούς εκκεντρίτες σχηματισμούς που αψηφούν τη βαρύτητα και αναπτύσσονται σε ακανόνιστες πορείες. Αυτή η γεωλογική ποικιλομορφία καθιστά το σπήλαιο μοναδικό στον ελληνικό χώρο.
Ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης, εξηγεί ότι η δημιουργία αυτών των σχηματισμών είναι αποτέλεσμα διαδικασιών που διαρκούν αιώνες: για να προστεθεί μόλις ένας πόντος σε έναν σταλακτίτη ή σταλαγμίτη, απαιτούνται από 50 έως και 500 χρόνια. Κάθε σταγόνα νερού που διαπερνά τη στέγη του σπηλαίου χρειάζεται περίπου 40 ημέρες για να φτάσει στο έδαφος, συμβάλλοντας στην αργή αλλά εντυπωσιακή δημιουργία αυτού του φυσικού καλλιτεχνήματος.
Η ξενάγηση ξεκινά με την «Περσεφόνη», το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που λειτουργεί σε σπήλαιο και μπορεί να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις των επισκεπτών. Αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού του σπηλαίου, που υλοποιείται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Interreg – i-cave).
Οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί. Οι επισκέπτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να σαρώσουν QR κωδικούς κατά την περιήγηση, αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς, ακόμη και να ακούσουν τη μυθολογία της αρπαγής της Περσεφόνης στα Αρχαία Ελληνικά. Παράλληλα, προσφέρεται 3D απεικόνιση της βιοποικιλότητας του σπηλαίου, όπως οι νυχτερίδες και το σπάνιο ισόποδο είδος Alistratia Beroni, που εντοπίστηκε μόνο εκεί.
Η εμπειρία εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο με τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (VR), που επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τμήματα του σπηλαίου μη προσβάσιμα στο κοινό και να παρακολουθήσουν την ψηφιακή απεικόνιση της δημιουργίας του. Για τους μικρούς επισκέπτες, υπάρχει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής, όπου μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους ρομπότ-ξεναγό και να προγραμματίσουν την πορεία του.
Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η παρουσίαση ολογράμματος της θεάς Δήμητρας πριν την είσοδο στο σπήλαιο, που θα προλογίζει την εμπειρία και θα αφηγείται τον γνωστό μύθο της κόρης της Περσεφόνης. Ένα ακόμα βήμα προς έναν ολοκληρωμένο, πολυαισθητηριακό τουρισμό.
Ο Νίκος Καρτάλης, ο οποίος πρωτομπήκε στο σπήλαιο σε ηλικία μόλις εννέα ετών, οραματίζεται τη μετατροπή του σε ένα από τα πιο τεχνολογικά προηγμένα σπήλαια του κόσμου. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τότε πως αυτό το μέρος θα γινόταν το πιο φροντισμένο μου δημιούργημα», δηλώνει, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή του στο έργο.
Παράλληλα, το φαράγγι του Αγγίτη, κοντά στο σπήλαιο, προσφέρει μία ακόμα μοναδική εμπειρία: μια διαδρομή με τρενάκι (που λόγω έργων αναμένεται να λειτουργήσει ξανά το 2026), η οποία περνά μέσα από προϊστορικές βραχογραφίες 2.500 ετών, με απεικονίσεις ανθρώπων και ζώων. Κατά τη διαδρομή, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και με λίγη τύχη, ίσως συναντήσουν αετούς, γεράκια ή ερωδιούς.
Το Σπήλαιο της Αλιστράτης αποτελεί όχι μόνο έναν προορισμό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, αλλά κι ένα σύγχρονο υπόδειγμα αξιοποίησης της τεχνολογίας στην ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Ένα παράδειγμα που δείχνει πώς το παρελθόν και το μέλλον μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά μέσα στο ίδιο υπόγειο βασίλειο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ