Το πλοίο δέχτηκε στοχευμένα χτυπήματα στη γεννήτρια
Το πλοίο δέχτηκε στοχευμένα χτυπήματα στη γεννήτρια μένοντας χωρίς ρεύμα - Καμία επίσημη απάντηση από το Ισραήλ

Περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ένα πλοίο του διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας, το οποίο κατευθυνόταν προς τη Γάζα, δέχτηκε σοβαρή επίθεση σε διεθνή ύδατα, κοντά στη Μάλτα. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και πυρκαγιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων και τη λειτουργία του πλοίου.

Το πλοίο δέχτηκε στοχευμένα χτυπήματα στη γεννήτρια, με αποτέλεσμα να αφήσει το πλοίο χωρίς ρεύμα και να προκαλέσει κίνδυνο βύθισης. Στο πλοίο βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές που συμμετείχαν στην αποστολή. Παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίθεση εκπέμφθηκε σήμα SOS, η ανταπόκριση ήταν ανεπαρκής, με βοήθεια από την Κύπρο που δεν κατάφερε να προσφέρει την αναγκαία ηλεκτρική υποστήριξη.

takis-politis

Έκκληση από τον καθηγητή Τάκη Πολίτη

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκης Πολίτης, ο οποίος είναι μέλος της αποστολής, απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κοινωνία, ζητώντας να αντιδράσει δυναμικά και να απαιτήσει πολιτικές ενέργειες από την κυβέρνηση. Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς η επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πλοίο και άφησε τους επιβαίνοντες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Πολίτης, περιγράφοντας τα γεγονότα, σημειώνει ότι η επίθεση συνέβη σε διεθνή ύδατα, με την επιλεγμένη στόχευση της γεννήτριας να καθιστά το πλοίο αβοήθητο. Η έλλειψη άμεσης βοήθειας ενίσχυσε την αίσθηση της απομόνωσης, και οι ακτιβιστές που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ένιωσαν έντονα την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής, «ζητάμε από την ελληνική κοινωνία, που καταδικάζει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τάκη Πολίτη

«Επείγουσα έκκληση

Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε την παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.

Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές.

Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και μετά την επίθεση, drones εξακολουθούν να περιφέρονται γύρω από το σκάφος, καθιστώντας την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη. Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας ειρηνικής και μη βίαιης πρωτοβουλίας, με στόχο να αμφισβητήσει τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να παραδώσει ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια.

Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει ότι «σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, η Μάλτα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια του πλοίου που κινδυνεύει εντός της εγγύτητάς της. Η έλλειψη ανταπόκρισης και ενημέρωσης σχετικά με τις προσπάθειες διάσωσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Το Ισραήλ, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη δήλωση, ενώ η Μάλτα επιβεβαίωσε απλώς τη λήψη σήματος κινδύνου από τις λιμενικές της αρχές.

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, το Ισραήλ εμποδίζει κάθε μορφή βοήθειας προς τον αποκλεισμένο πληθυσμό της Γάζας.

Από τις 2 Μαρτίου 2025, δεν έχει επιτραπεί η διέλευση ούτε ενός φορτηγού με προμήθειες, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 600 ημερησίως για την επιβίωση των 2,3 εκατομμυρίων αμάχων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

arxaia
Tεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εκατοντάδες νέα γεωγλυφικά
Ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαιολογικούς γρίφους του κόσμου, οι γραμμές της Νάζκα στο Περού αρχίζει επιτέλους να ξετυλίγεται, και όχι από...
Tεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει εκατοντάδες νέα γεωγλυφικά
βιβλία
Τι είναι η κομπορρημοσύνη; Μια παλιά λέξη με διαχρονική σημασία
Η κομπορρημοσύνη είναι ένας όρος μεσαιωνικής προέλευσης, που χαρακτηρίζει μια στάση ζωής αρκετά γνώριμη σε πολλούς από εμάς.
Τι είναι η κομπορρημοσύνη; Μια παλιά λέξη με διαχρονική σημασία