Ο κουρκουμάς έχει αποκτήσει τη φήμη φυσικού «πολυεργαλείου» για την υγεία, με πλήθος ερευνών να αποδίδουν τις ευεργετικές του ιδιότητες κυρίως στην κουρκουμίνη – τη δραστική ουσία που του δίνει και το χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα. Ανάμεσα στις πιθανές επιδράσεις της, βρίσκεται και η συμβολή στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι απολύτως πειστικά.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, η κουρκουμίνη μπορεί να επιδρά θετικά στη συστολική και διαστολική πίεση, αλλά οι επιδράσεις αυτές είναι συνήθως περιορισμένες και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους συμμετέχοντες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μεταβολές που παρατηρούνται στις μετρήσεις της πίεσης είναι μικρές – της τάξης του 1 έως 2 mm Hg – και συνήθως απαιτείται χορήγηση συμπληρωμάτων για διάστημα αρκετών εβδομάδων ώστε να φανεί κάποιο αποτέλεσμα.
Ειδικότερα, αναλύσεις σε ομάδες ασθενών έδειξαν ότι οι μικρές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση καταγράφηκαν κυρίως σε άτομα που λάμβαναν υψηλές δόσεις κουρκουμίνης για περισσότερες από 8–12 εβδομάδες. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει προς το παρόν επιστημονική συναίνεση ως προς την αποτελεσματικότητα της ουσίας για τη ρύθμιση της πίεσης, ενώ οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη χρήση της ως εναλλακτικό ή επικουρικό μέσο.
Εκτός από την πιθανή –αν και περιορισμένη– υποτασική δράση της, η κουρκουμίνη φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να έχει έμμεσο όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία. Η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική της δράση, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει τη λειτουργία των αγγείων και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του οξειδωτικού στρες, που θεωρείται παράγοντας επιβάρυνσης για την πίεση.
Ωστόσο, η χρήση της κουρκουμίνης ως συμπλήρωμα δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Παρότι συνήθως είναι καλά ανεκτή, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα ή να προκαλέσει παρενέργειες, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις. Γι' αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η ένταξη τέτοιων σκευασμάτων στο καθημερινό πρόγραμμα πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού – ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής.
Τα συμπληρώματα κουρκουμά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες, ενώ η απορρόφησή τους φαίνεται να αυξάνεται όταν λαμβάνονται μαζί με τροφές που περιέχουν λεκιθίνη ή με πιπερίνη (το βασικό συστατικό του μαύρου πιπεριού), αν και ορισμένοι χρήστες αναφέρουν ενοχλήσεις στο στομάχι από τον συγκεκριμένο συνδυασμό.
Το συμπέρασμα
Ο κουρκουμάς μπορεί να έχει ρόλο στη συνολική προσέγγιση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά από μόνος του δεν φαίνεται να επαρκεί για ουσιαστική ρύθμιση της πίεσης. Και πάντως, η χρήση του δεν θα πρέπει να υποκαθιστά την ιατρική καθοδήγηση ή την κατάλληλη θεραπεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ