periodos
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μια ανησυχητική τάση στη γυναικολογική υγεία: όλο και περισσότερα κορίτσια βιώνουν την πρώτη τους περίοδο σε μικρότερη ηλικία.

Τι είναι τα PFAS και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό;

Τα PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα καθημερινά προϊόντα, όπως αντικολλητικά σκεύη, προϊόντα αδιαβροχοποίησης, καλλυντικά και αθλητικά ρούχα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο σώμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων και επιβράδυνση της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Η Συσχέτιση με την Πρώιμη Εμμηναρχή

Για να μελετήσουν την επίδραση των PFAS στην εφηβεία, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και δεδομένα από πάνω από 900 εφήβους ηλικίας 15-19 ετών. Βρήκαν ότι το 16% των κοριτσιών εμφάνισε περίοδο πριν τα 11 έτη, γεγονός που θεωρείται πρώιμη εμμηναρχή. Τα ίδια κορίτσια είχαν και τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα PFAS φάνηκε να προκαλούν ορμονικές διαταραχές: στα αγόρια, παρατηρήθηκε αύξηση των ορμονών του στρες και μείωση των ανδρογόνων, ενώ στα κορίτσια σημειώθηκε αύξηση των ανδρογόνων και μείωση των ορμονών του στρες.

Οι επιπτώσεις και η ανάγκη για περισσότερη έρευνα

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα PFAS διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, είτε μιμούμενα είτε εμποδίζοντας τη δράση των ορμονών που ρυθμίζουν την εφηβεία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς συντελείται αυτή η διαδικασία.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει παρατηρήσει ότι η ηλικία έναρξης της εμμηνορρυσίας μειώνεται σταδιακά, ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα PFAS τόσο με πρώιμη όσο και με καθυστερημένη εφηβεία. Παρόλο που τα επίπεδα των PFAS στο αίμα φαίνεται να μειώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω νομοθετικών περιορισμών, οι ουσίες αυτές παραμένουν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η ανάγκη για δράση

Η Νορβηγία, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει προτείνει την πλήρη απαγόρευση των PFAS στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περαιτέρω έρευνα επικεντρώνεται πλέον στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους και στη σχέση τους με τη γονιμότητα των μελλοντικών γενεών.

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον μας επηρεάζουν άμεσα τη βιολογική μας ανάπτυξη. Η ανάγκη για αυστηρότερη ρύθμιση και περιορισμό της έκθεσης σε επιβλαβείς ρύπους είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1945
Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μια Γιορτή της Ελπίδας μέσα από τις Στάχτες του Πολέμου
Ο εορτασμός της πρώτης ελεύθερης Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη (1945)
Η Πρώτη Ελεύθερη Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη: Μια Γιορτή της Ελπίδας μέσα από τις Στάχτες του Πολέμου
nomiki
Υπουργείο Παιδείας για την άγρια επίθεση στη Νομική: "Φασιστικές πρακτικές"
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο "καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων".
Υπουργείο Παιδείας για την άγρια επίθεση στη Νομική: "Φασιστικές πρακτικές"